in

Cum faci cele mai bune chifteluțe din carne? Un singur ingredient face diferența

Cum faci cele mai bune chifteluțe din carne? Un singur ingredient face diferența. Se știe că fiecare bunică are propria rețetă de chifteluțe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele știut, altele, ceva mai îndrăznețe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă.
Dacă n-ai atins încă maturitatea culinară, chifteluțele îți pot da groaznice bătăi de cap: fie nu pui suficient de multă sare, fie nu le prăjești cât trebuie, ba îți ies prea tari, ba prea uscate, ba rămân crude la interior…
Dacă vei urma însă sfaturile experților bonappetit.com, munca nu numai că-ți va fi cu mult ușurată, dar roadele vor fi… delicioase! Unde greșești?

1. Nu pui suficient de multă sare

Chifteluțele trebuie să fie condimentate bine. Cantitatea ideală de sare este de o linguriță la 450 g de carne.

2. Scoți din compoziție ierburile aromatice

Ierburile aromatice sunt cele care dau savoare chifteluțelor.
Fără ele, vei obține niște burgeri simpli. Nu te limita la pătrunjel și busuioc. Combină cu încredere și după gust mentă, oregano și maghiran. Un praf de nucșoară va desăvârși aroma.

3. Pui prea multe ouă crezând că, astfel, vei obține un amestec vâscos

Ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziția.
Folosește un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. De altfel, ai grijă să nu pui prea multă pâine (pesmet) – o jumătate de cană la 450 g de carne este suficientă.

4. Amesteci compoziția cu lingura

Când faci chifteluțe, toate ingredientele se pun în vas în același timp, apoi se amestecă folosind degetele. Astfel, carnea nu se va zdrobi.

5. Modelezi chifteluțele la aceeași dimensiune

Chifteluțele se modelează în funcție de felul de mâncare ales. Pentru ciorbă, se fac bile mici, cât să încapă odată în gură. Prăjite, trebuie să fie măricele, cu un diametru de 5 cm.
Dacă se fac cu sos, trebuie să fie medii – cam 3 cm.

6. Modelezi chifteluțele cu palmele uscate

Greșit! Când aplici această tehnică, pasta se va lipi de palme și chifteluțele vor fi greu de modelat. Unge-ți palmele cu puțin ulei, apoi dă forma dorită. Prin făină însă trebuie să fie date cu palmele uscate.

7. Folosești un blat de lucru murdar

Ai dreptate, când faci chifteluțe, blatul de lucru nu se păstrează curat. Poți să ameliorezi însă situația. Spre exemplu, așază o bucată de ziar sau hârtie de copt sub vasul pe care pui chifteluțele și făina. Astfel, vei păstra un mediu de lucru igienic – lucrezi, totuși, cu carne crudă!

8. Le prăjești prea puțin

Chifteluțele trebuie să fie prăjite bine pe ambele părți. Pentru a evita să se lipească una de cealaltă și să rămână marginile crude, când le pui în uleiul încins, depărtează-le ușor cu o paletă. Aplică aceeași metodă și în cazul chifteluțelor cu sos.

Prăjitură cu suc de portocale – Rețetă de post

Dieta braziliană – una dintre cele mai de succes cure de slăbit, cu care poți da jos până la 12 kg