in

Chec neobișnuit din dovleac

Timp de preparare: 90 de minute
Cantitate obținută: 8 porții, 571 kcal/porție
Checul din dovleac e aromat datorită condimentelor folosite, iar coaja coaptă glazurată cu zahăr și scorțișoară îi oferă un gust minunat. Nu vă fie frică să folosiți ulei la coacere, fiindcă prăjitura va fi mai pufoasă – este important ca uleiul să fie fără miros. Condimentele sunt foarte importante, fiindcă ele îi oferă checului un gust veritabil. Puteți adăuga și cuișoare măcinate.
Ingrediente

 • 1 pahar și trei sferturi de piure din dovleac
 • O jumătate de pahar de ulei
 • 3 ouă
 • 1 pahar și două treimi de zahăr
 • 1 linguriță și jumătate de praf de copt
 • Trei sferturi de linguriță de bicarbonat de sodiu
 • O jumătate de linguriță de sare
 • 1 linguriță și trei sferturi de scorțișoară
 • Un sfert de linguriță de nucșoare măcinate
 • Un sfert de linguriță de ghimbir măcinat
 • 2 pahare și un sfert de făină

Cum se prepară?
Nu vă pot spune dimensiunile exacte ale dovleacului, cert e că vom avea nevoie de 425 g de piure. Avem nevoie de fructe mari și dulci. Spălați cu grijă dovleacul, înlăturați semințele și tăiați-l felii. Străduiți-vă să tăiați feliile de aceleași dimensiuni, ca să nu difere durata preparării acestora.

Vom lăsa feliile de dovleac în cuptorul încălzit la 180 de grade, cu miezul în sus. Durata coacerii diferă, însă în medie este de cca o oră. Lăsați-o un pic să se răcească și înlăturați miezul cu o lingură, punându-l apoi în blender. După ce ați obținut piureul din dovleac, îl puteți strecura prin tifon dacă este prea lichid.

Într-un bol adăugați 1 pahar și trei sferturi din piureul de dovleac, o jumătate de pahar de ulei, 3 ouă, 1 pahar și două treimi de zahăr, amestecând până la omogenizare. Apoi adăugați în aluat o linguriță și jumătate de praf de copt, trei sferturi de linguriță de bicarbonat de sodiu, o jumătate de linguriță de sare, trei sferturi de linguriță cu scorțișoară, un sfert de linguriță de ghimbir măcinat și un pic de nucșoare. Amestecați bine pentru a răspândi uniform condimentele.

Cerneți 2 pahare și un sfert de făină în bol și amestecați până la omogenizarea ingredientelor.

Turnați aluatul într-o tavă adâncă cu dimensiunile 20 x 10 și marginile 23 x 12. Checul va crește suficient. Totodată puteți utiliza pahare pentru muffins, cca 18 bucăți.

Într-un mic pahar amestecați 1 lingură de zahăr și o linguriță de scorțișoară și presărați amestecul deasupra checului pentru a obține o coajă crocantă. Coaceți-l timp de 65-70 de minute în cuptorul încins la 180 de grade. În cazul în care pregătiți muffins, coaceți timp de 25 de minute.

Veți obține un chec drăguț, ca în imaginea de mai jos. Poate fi păstrat la temperatura camerei până la 5 zile, însă să fie acoperit cu folie de aluminiu.

Chifle delicioase cu stafide și glazură cremoasă care se topește în gură

Prăjituri „Tiny” cu zmeură – un desert deosebit!