Sânzielele sunt pe lista celor mai vechi plante medicinale din lume și sunt folosite în scop curativ încă din antichitate. Aceste plante sunt bogate în antioxidanți, taninuri, cumarine și alți compuși cu proprietăți terapeutice și ajută la subțierea sângelui, la decongestionarea vaselor de sânge, sunt utile în caz de vene varicoase, flebită și tromboflebită.
Au efecte bune în crampele menstruale, panică, insomnie, agitație, paralizie, migrene, nevralgii și sunt folosite și pentru dureri hepatice, obstrucție biliară, pietre la bilă, icter, indigestie, diaree și constipație.
Alifie de sânziene
Plantele se culeg proaspete, din locuri nepoluate sau se pot achiziționa și de la magazinele naturiste.
Pentru această rețetă aveți nevoie de 20 g de plantă uscată (flori, frunze, tulpini), 30 ml spirt medicinal, 80 g ceară de albine și 200 ml ulei de măsline.
Planta uscată se mărunțește, se pune într-un borcan de sticlă încăpător și se toarnă deasupra spirtul. Se lasă la macerat 12 ore, acoperit, după care se încorporează uleiul.
Se pune pe baie de aburi și se fierbe 2 ore după care se acoperă cu un prosop gros. Se lasă deoparte 48 de ore, agitând borcanul la fiecare 4-5 ore.
Se strecoară printr-un tifon gros și se pune din nou într-un borcan de sticlă. Se adaugă și ceara de albine și se pune pe baie de aburi cât să se topească. Se amestecă des, până la omogenizare după care se lasă să se răcească complet. Se amestecă des.
Alifia astfel obținută se folosește pentru a masa zonele dureroase, afectate de ciocuri. Se aplică exclusiv seara înainte de culcare, în cadrul unui tratament de maxim 14 zile.
După o pauză de 2 luni, tratamentul se poate relua. Alifia se păstrează într-un loc rece din casă, unde poate rezista maxim 1 an.