Remediu natural care echilibrează aciditatea gastrică, topește grăsimea și ajută creierul – Oamenii au folosit beneficiile fermentației timp de secole. Metoda a fost transmisă din generație în generație – cea mai comună metodă de a fermenta alimentele este lacto-fermentarea.

“Lacto” este Lactobacillus, o specie de bacteria. Aceasta se gaseste pe suprafata plantelor, in tractul gastrointestinal, cavitatea bucala si vagine.

Bacteriile Lactobacillus a fost descoperite pentru prima data in fermentatia de lapte. Aceasta utilizeaza zaharuri din lactoza si le transforma in acid lactic. Interesant este faptul ca lacto-fermentarea este asociata cu alte lactate.

Acidul lactic actioneaza ca un conservant natural si inhiba cresterea bacteriilor periculoase. Dar, aceasta nu este singura proprietate a acidului lactic. Acesta ofera o serie de beneficii pentru sanatate:

1. Îmbunătățește digestia și absorbția nutrienților

Alimentele fermentate sunt mai usor de absorbit decat alte alimente, iar acest lucru este beneficiul lor de top. Ele sporesc digestia si calmeaza tractul digestiv. Da intestinelor bacterii sanatoase pentru a ajuta organismul sa scape de bacteriile daunatoare. Aceste bacterii confera organismului o putere de a absorbi nutrientii din alimente.

2. Plus de imunitate

Intestinele sunt cel mai mare aliat impotriva bolilor, bacteriile sanatoase va ajuta sa construiti un sistem imunitar puternic.

3. Creier mai puternic

Creierul are o legatura puternica cu sistemul digestiv si sistemul imunitar. Racelile va fac sa va simtiti neclari? Este vorba despre nervul vag.

Acest nerv este unul dintre cei 12 nervi cranieni care poarta inflamatii de la sistemul nervos intestinal la nivelul sistemului nervos central. Obtinerea unei game sanatoase de bacterii prietenoase si controlul asupra numarului de bacterii daunatoare intareste legatura dintre cele doua sisteme.

4. Antioxidant

Antioxidantii din alimentele fermentate distrug radicalii liberi, prevenind astfel cancerul. Acesti antioxidanti reduc inflamatia si fac sistemul imunitar mai puternic. Acest lucru este crucial in tratamentul eczemelor, artitei si altor boli inflamatorii.

5. Slăbire sănătoasă

Alimentele fermentate asigura echilibrul hormonal puternic. Acest lucru va da o mana care sa se ocupe de pofta alimentelor si vei fi capabil de a suprima pofta de mancare. Oamenii de stiinta au descoperit ca un consum regulat de probiotice reduce riscul de obezitate.

Ceapă fermentată

Asigurati-va propriile alimente fermentate pentru a evita aditivi artificiali care sunt in mod obisnuit adaugati la produsele cumparate din magazine. Utilizati intotdeauna sare naturala in alimentele fermentate in casa. Incercati sare de Himalaya roz, sare de mare celtica sau sare cuser.

Aveți nevoie de:

– 1 kg de ceapa esalota mica, decojita
– o mana de catei de usturoi, decojit
– sare naturala, 50 g
– 1 l de apa

Condimente:
– coriandru
– piper negru
– chili uscat

Cum se prepară?

Se curata ceapa, se dizolva sarea in apa, se transfera ceapa in borcane si asigurati-va ca borcanele sunt umplute pe jumatate. Se toarna saramura si se lasa aproximativ 1- 2 cm spatiu liber in partea de sus. Puneti capacele.

Pastrati borcanele la temperatura camerei. Deschideti borcanele in fiecare zi, astfel incat gazul de fermentare acumulat sa fie eliberat. Faceti acest lucru in primele 2 saptamani si apoi o data la 2 zile.

Procesul de fermentatie dureaza, de obicei, 1-2 luni.