.Stropirea
Tufele de roșii se stropesc cu o soluție slabă de acid boric în timpul etapelor secundare și terțiare de formare a inflorescențelor.
Acidul boric are rolul de a contribui la formarea și creșterea fructelor, stimulând producerea polenului.
În plus, mărește concentrația de zahăr din fructe și determină formarea mugurilor.
Pentru această soluție, în 10 L de apă se dizolvă 10 grame de acid boric și se prelucrează tufele de roșii de 2 ori.
2.Scuturarea tufelor cultivate în seră
În condiții naturale, tufele de roșii sunt ajutate de vând și de insecte în procesul de autopolenizare.
Întrucât aceste condiții lipsesc din seră, este recomandat să le scuturați o dată la câteva zile și să aerisiți sera peste 2 ore.
3.Geografia
Pentru a asigura răspândirea uniformă a luminii asupra tufelor, atunci când plantați roșiile, faceți acest lucru de la est spre vest.
În acest fel, tufele vor avea timp să se încălzească bine în prima parte a zilei și nu vor fi umbrite de rândurile vecine nici la prânz.
Lungirea zilei însorite duce la creșterea rodirii plantelor.
4.Rădăcinile
Prin întărirea sistemului radicular, fructele vor primi mai mulți nutrienți și vor deveni astfel mai suculente și mai mari.
Mulcirea este un mod eficient pentru a întări rădăcinile plantelor și poate fi făcută fie cu paie, compost, rumeguș de lemn, iarbă cosită, fân sau ziare.
Stratul de mulci are rolul de a împiedica formarea unei cruste la suprafața solului și creșterea buruienilor, menținând și umiditatea și protejând și rădăcinile în timpul irigării.
Mușuroirea este o ală metodă eficientă care se realizează atunci când apar mugurii de rădăcină la baza tulpinii.
Ulterior, când baza tulpinii își va modifica culoare ( spre albastru ), va trebui realizarea celei de-a doua mușuroire.
În ambele cazuri, folosiți sol umed!
5.Propriul pământ
Adunați toate vrejurile sănătoase în timpul toamnei, mărunțiți-le și adăugați-le în solul unde planificați să cultivați roșiile în următoarea primăvară.
Întrucât roșiile adoră să crească pe propriile vrejuri, veți crea astfel locul ideal pentru viitoarele răsaduri.
6.Copilire
Dacă nu îndepărtați lăstarii tineri care sunt nepurtători de rod, planta își va irosi forțele și nutrienții pe aceste structuri vegetative.
Copilirea se face dimineața devreme și pentru rezultate optime, lăstarii nu se rup complet, ci se lasă cioturi de 1 cm.
7.Frunzele
În perioada rodirii, rupeți frunzele inferioare pentru a ajuta planta să-și îndrepte resursele valoroase spre dezvoltarea fructelor.
Începând din mijlocul lunii iunie, rupeți câte o frunză în fiecare săptămână, până la apariția primei inflorescențe.
Această procedură se realizează, obligatoriu, pe vreme caldă și uscată, dimineața devreme.
8.Fertilizare foliară
Fertilizarea foliară este sursa de microelemente care contribuie enorm la rodirea timpurie și la combaterea maladiilor.
Se realizează săptămânal, seara, atunci când vântul nu bate, folosind:
-uree: 1 linguriță la 10 L de apă
-azotat de potasiu: 1 linguriță la 10 L de apă
-azotat de calciu: 1 linguriță la 10 L de apă
-1 L de zer amestecat cu 20 de picături de iod, la 10 L de apă
9.Fertilizarea în timpul rodirii
În perioada rodirii, nu trebuie să fertilizați tufele de roșii cu îngrășăminte organice.
Folosiți fie cenușă, drojdie sau un cocktail de minerale.
Soluția cu drojdie
Într-un borcan de 3 L, adăugați jumătate de pahar de zahăr și 10 grame de drojdie proaspătă, după care umpleți borcanul, până aproape sus, cu apă caldă.
Puneți borcanul la loc cald, la fermentat, agitându-l ocazional.
După procesul de fermentare, diluați un pahar din soluția obținută în 10 L de apă și turnați sub fiecare tufă câte un pahar.
Cocktail de minerale
Pentru acest cocktail, peste 2 borcane de 1 L de cenușă turnați 5 L de apă clocotită.
După ce amestecul se răcește, turnați apă cât să obțineți 10 L de lichid și adăugați și 10 ml de iod și 10 g de acid boric.
Amestecați și lăsați deoparte la infuzat timp de 24 de ore.
Înainte de utilizare, diluați soluția obținută de 10 ori, apoi turnați câte 1 L la baza fiecărei tufe.
Varianta cu cenușă
Presărați cenușa direct pe solul umed din jurul tufelor: 3 sau 4 linguri pe metru pătrat.