Problemele de inimă nu vin întotdeauna cu semnale de avertizare precum dureri în piept, lipsa de respirație sau palpitații. De fapt, unele simptome încep mult înainte ca un atac de cord sau un accident vascular cerebral să apară. Să vedem care sunt acestea…
1. Stomac deranjat
Se poate manifesta prin dureri de stomac, vărsături sau arsuri la stomac. Deoarece aceste simptome sunt de obicei asociate cu infecția stomacului, ele sunt ușor trecute cu vederea și nu ne gândim că ar putea fi vorba de probleme cu inima
Dacă crezi că ultima masă nu ar fi trebuit să provoace aceste simptome, este important să cauți asistență medicală. Nu uita: femeile au o șansă mai mare de a experimenta un stomac deranjat cauzat de bolile de inimă.
2. Tuse persistentă
Tusea persistentă este un simptom comun al multor afecțiuni: răceală, gripă, bronșită etc., dar o tuse care nu se oprește poate fi rezultatul acumulării de lichid în plămâni, ceea ce reprezintă un semn de insuficiență cardiacă congestivă. Tusea este cauzată de iritație și de lichid, similar cu lipsa de respirație.
3. Transpirații reci aleatorii
Transpirația este o funcție naturală și sănătoasă prin care corpul se răcorește însă ar putea indica o problemă la inimă, mai ales transpirațiile reci. Atunci când nu depui efort fizic și te doare în piept, transpirația poate fi cauzată de corpul tău care încearcă să răcorească inflamația în jurul inimii.
4. Anxietate
Persoanele care suferă de afecțiuni ale inimii pot experimenta episoade de anxietate și palpitații ale inimii.
De asemenea, persoanele care se confruntă cu anxietate extremă încă din copilărie au un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă.
5. Durere în picioare
Durerile generale sau senzația de crampe în picioare pot fi un semn al bolii arteriale periferice, o formă de boală cardiovasculară caracterizată prin flux sanguin restrâns către extremități, inclusiv brațe și picioare.
De multe ori, durerea apare în timpul activității fizice și dispare în repaus.
6. Umflarea gleznelor
Gleznele sau picioarele umflate pot fi un simptom al insuficienței cardiace. Dacă picioarele tale sunt constant umflate la sfârșitul zilei, menționează acest lucru medicului tău.
7. Oboseală inexplicabilă
Este normal să te simți obosit după o zi grea de muncă, dar nu este normal să te simți complet epuizat după ce te-ai îmbrăcat. Furnizarea insuficientă de sânge către țesuturi, un semn cardinal al bolilor cardiovasculare, poate provoca oboseală. Corpul tău s-ar putea să nu primească suficient oxigen pentru a funcționa corect.
8. Amețeală sau senzație de leșin
Acest simptom ar putea fi cauzat de deshidratare sau de ridicarea bruscă în picioare, dar dacă apare în mod regulat, efectele secundare ale medicamentelor, problemele cu urechea internă, anemia sau, mai puțin frecvent, problemele cardiace ar putea fi responsabile.
9. Te simți deprimat
Depresia este una dintre cele mai comune probleme din lume iar bunăstarea mentală este legată de bunăstarea fizică. Multe studii sugerează că persoanele care suferă de depresie au un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace.
10. Disconfort în piept (angină pectorală)
Dacă simți o presiune, durere, strângere sau arsură în piept, este posibil ca inima să fie cauza. Angina pectorală nu se schimbă cu presiunea externă și poate apărea atât în repaus, cât și în timpul efortului fizic. Chiar dacă durerea nu este severă, poate indica probleme serioase la nivelul inimii și trebuie investigată
Pe de altă parte, durerea trecătoare, durerea care pare să fie la suprafață sau durerile care se înrăutățesc la atingere sunt mai puțin susceptibile să indice o afecțiune cardiacă.
11. Nivel ridicat de colesterol
Colesterolul ridicat poate contribui la formarea plăcii în artere. Una dintre modalitățile prin care poți reduce colesterolul este prin adoptarea unei alimentații sănătoase.
Discută cu cardiologul tău despre alimentele benefice pentru inimă și monitorizarea nivelului de colesterol pentru a reduce șansele de a dezvolta boli de inimă. Una dintre cele mai bune modalități de a-ți gestiona colesterolul este evitarea alimentelor care cresc nivelul acestuia.
12. Rezistență scăzută la efort
Un stil de viață sedentar reprezintă un factor de risc pentru bolile de inimă dar acestea pot apărea și la persoanele cu stil de viață activ și rutine de exerciții fizice intense, în special dacă au o afecțiune cardiacă preexistentă.
Schimbările în toleranța organismului la exercițiu pot fi un semn util de avertizare timpurie pentru insuficiența cardiacă în curs de dezvoltare.
13. Dificultăți de respirație
Atunci când avem senzația că nu putem respira eficient, când plămânii par grei sau când simțim nevoia să respirăm rapid și superficial, poate fi vorba de anemie, anxietate, reacții alergice sau de o afecțiune pulmonară sau cardiacă.
Indiferent dacă apare brusc sau treptat, lipsa de respirație nu este niciodată un simptom de neglijat.
14. Durere în umărul stâng
Nervii din brațul stâng și din inimă pot trimite mesaje către aceleași centre de durere din creier, astfel încât creierul poate interpreta problemele la nivelul inimii ca durere în brațul sau umărul stâng.
15. Apnee de somn
Apneea în somn este o afecțiune în care respirația ta se oprește și este reluată în mod repetat în timpul somnului.
Multe condiții pot cauza apnee în somn, inclusiv vârsta, obezitatea, diabetul și abuzul de alcool sau de anumite medicamente pe bază de prescripție. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de insuficiența cardiacă, care poate afecta funcționarea creierului.