Alegerea butașilor

Este foarte important să citim cu atenție ambalajul, căutând denumirea soiului, cantitatea materialului de plantare în bucăți, descrierea scurtă a plantei, instrucțiunile de plantare și indiciul de trecere a controlului calității.

Trebuie să studiem și butașul: alegem unul care are 2-3 mugurii de reînnoire și minim 2 rădăcini adventive de lungimi mai mari de 5 cm, și care nu prezintă semne de boală sau leziuni.

Renunțați la butași dacă ambalajul emană miros de putregai sau de mucegai, dacă rădăcina prezintă îngroșări nodulare sau excrescențe sau dacă, la palpare, butașul este prea umed sau prea uscat.

Plantarea în sol deschis

1.Groapa

Săpați o groapă de 60*60 cm, punând stratul superior și fertil al solului deoparte

2.Drenaj

Presărați în groapă un strat de drenaj format din argilă expandată și nisip de râu, de o grosime de 10-15 cm.

3.Compost și cenușă

Adăugați jumătate din cantitatea de sol fertil, 1-2 găleți de compost, 300-400 g de cenușă și 200 g de superfosfat și amestecați.

4.Acoperiți

Adăugați apoi cantitatea rămasă de sol fertil sub formă de delușor, în așa fel încât să rămână 10-12 cm până la marginile gropii.

5.Butașul

Răsfirați rădăcinile butașului apoi așezați-l în centrul gropii.

Dacă solul este dens, îngropați-l la o adâncime de 5 cm.

Sfat: dacă veți îngropa butașul prea adânc, bujorul nu va înflori, iar dacă îl veți planta prea aproape de suprafața solului, există riscul să înghețe.

6.Presărați pământ

Cu mare grijă, presărați cu pământ sistemul radicular și presați ușor cu mâinile.

Nu bătătoriți sub nici o formă cu picioarele.

7.Udarea

În jurul gropii realizați un cordon și udați generos bujorul.
Dacă solul se lasă prea mult, va trebuie să mai adăugați.

8.Mulcirea

Mulciți suprafața cu turbă pentru a proteja solul de uscăciune și pentru a crea condițiile necesare pentru înrădăcinare.

În prima perioadă, udați bujorii zilnic.

În rest, îngrijirea este similară cu cea din cadrul plantării tomnatice.

Spor la grădinărit!