1.După ce scoatem usturoiul din pământ, îl lăsăm să se usuce într-un loc aerisit și umbrit, timp de 2 săptămâni.
În acest timp cojile, mustățile și coada se vor usca foarte bine.
2.După cele două săptămâni, îndepărtăm stratul superficial de coji de pe fiecare căpățână.
3.Îndepărtăm de tot mustățile, cu un foarfece de grădinărit, împreună cu aproape toată tulpina.
Lăsăm doar 3 sau 4 cm din ea.
4.Dacă observăm că unele căpățâni s-au crăpat, le vom utiliza în perioada următoare, în alimentație, întrucât acestea nu vor rezista toată iarna.
5.La locul de păstrare vom pune exclusiv căpățânile uscate complet. Dacă nu sunt uscate foarte bine, umiditatea va deveni poarta microbilor.
6. Pentru păstrarea usturoiului, putem folosi fie cutii de lemn, saci de pânză sau borcane, fie recipiente de plastic cu capac cu găurele.
Recipientul de plastic este considerat a fi cea mai bună soluție, datorită circulației minime de aer și pătrunderea minimă a luminii.
7.Temperatura ideală nu este una foarte mare.
Astfel, dacă nu dispuneți de cămară, păstrați usturoiul pe rafturile inferioare ale dulapurilor.