Tufele de zmeur necesită îngrijiri minuțioase, mai ales primăvara, pentru a asigura o recoltă bogată.
Procedurile de îngrijire trebuie să fie sistematizate și trebuie făcute an de an, întrucât doar lucrările de primăvară nu vor aduce beneficiile de care tufele au nevoie.
În ceea ce privește îngrijire de primăvară, acestea încep din luna martie și includ tunderea, irigarea, dușul fierbinte, legarea, fertilizarea, respectiv combaterea maladiilor și dăunătorilor.
1.Dușul fierbinte
Încă pe zăpadă, la începutul lunii martie, adunăm din jurul zmeurului gunoiul adunat în timpul iernii, o scoatem de pe parcelă și o ardem.
Încălzim apa până dă în clocot, apoi o transferăm într-o stropitoare de 5 L.
Udăm tufele de la o înălțime de 1 m, prin vârful cu sită. O stropitoare este suficientă pentru 2-4 tufe, în medie.
Până apa va ajunge la tufe, temperatura eu se va reduce până la 70 de grade Celsius și nu a fi dăunătoare pentru tufele de zmeur.
Acest duș fierbinte are rolul de a provoca moarte unui număr mare de dăunători.
2.Tunderea zmeurului
Tufele de zmeur se tund și se modelează imediat după ce stratul superficial se usucă după duș și după ce temperatura mediului devine optimă, și se face în următoarele două etape:
Prima etapă:
Îndepărtați lăstarii slabi, de la bază, împreună cu ramurile neroditoare și slabe și tulpinile cu umflături la bază.
Tundeți apoi tulpinile rămase și, dacă zmeurul este modelat sub formă de tufă, lăsați 6-8 tulpini, iar dacă este modelat sub formă de gard, atunci lăsați între 15 și 20 de tulpini pe metru liniar.
A doua etapă:
Această etapă se realizează abia când temperatura pozitivă a mediului se stabilizează la peste 5 grade Celsius.
Îndepărtați eventualele tulpini neroditoare omise în prima etapă, împreună u vârfurile degerate ale tulpinilor.
În cazul tulpinilor sănătoase, tundeți-le vârfurile până la 20 de cm, iar dacă aceste vârfuri sunt degerate, tăiați-le până la primul mugur sănătos.
3.Prelucrarea solului
După fiecare etapă de tundere, resturile se ard.
Pentru a evita bătătorirea solului din zmeurar, așezați scânduri între rânduri și lucrați de pe ele, fără să călcați în rândurile de tufe.
Afânați solul din rândurile de zmeur, până la o adâncime de 8-10 cm și nu mai mult, îndepărtând și buruienile.
Udați și mulciți rândurile cu un strat de 15 cm grosime, cu humus, paie sau compost.
Mulciul organic este și o sursă excelentă de nutrienți și menține și umiditatea care se evaporă de obicei destul de repede.
Solurile umede, în care apele subterane se află aproape de suprafața nu se mulcesc, doar se afână după irigări și fertilizări.
4.Legarea corectă
-Dacă zmeurul este modelat sub formă de tufă sau pe spaliere, după tundere și curățarea parcelei se va realiza și legarea, folosind spaliere sau araci.
-Dacă zmeurul este cultivat în regiuni geroase, va fi separat de araci sau de suporturi în timpul iernii.
-Dacă zmeurul este cultivat pe spalier, se va păstra o distanță de minim 70 de cm între tufe, iar fiecare tulpină se va lega de firele longitudinale în 2 locuri, cu vârfurile sus.
-Dacă zmeurul este cultivat sub formă de tufe individuale, aracul va fi înfipt între două astfel de tufe și se va lega jumătate din fiecare tufă lângă arac, separat și tulpinile vor fi tunse pas cu pas, la înălțimi diferite ( 10-15-20 cm ).
Spor la grădinărit!