Laptele este un aliment extrem de bogat în elemente nutritive, din lapte se produc nenumărate sortimente (denumite lactate) precum iaurtul, brânza, untul etc. Reprezintă o sursă importantă de calciu și de energie.
Lapte – Valoare calorică
Caloriile din lapte provin în principal din grăsimi, carbohidrați și proteine. În cazul laptelui degresat, marea majoritate a grăsimii este îndepărtată și astfel se reduce la jumătate numărul caloriilor.
De regulă, 100 ml de lapte 1,5% are între 45-50 calorii, iar 100 ml de lapte 3,5% are între 60-90 calorii.
Laptele și diabetul – Cum influențează glicemia
Laptele nu are un conținut foarte mare de carbohidrați iar lactatele și-au dovedit eficiența în scăderea ponderală, fiind extrem de bine folosite în curele de slăbire.
În 100 ml de lapte găsim 5 grame de carbohidrați. Cu alte cuvinte, o cană de lapte (300 ml) are 15 grame; laptele degresat are același număr de carbohidrați ca și laptele integral.
Datorită faptului că are carbohidrați, laptele crește glicemia, dar nu la fel de repede și nu la fel de mult precum zahărul. Acesta este motivul pentru care laptele nu este recomandat în tratamentul unui episod hipoglicemic.
În cazul diabeticilor, în cadrul dietei trebuie luat în considerare numărul de carbohidrați prin cântărire și notare. Dacă bem cafeaua sau ceaiul cu lapte, trebuie să luăm în considerare carbohidrații și din acestea.
Intoleranță la lactoză și cazeină
Laptele conține și lactoză, un carbohidrat care necesită degradare la nivelul intestinului subțire pentru a putea fi absorbit ca glucoză. Cei care au o intoleranță la lactoză nu pot descompune lactoza și aceasta trece prin sistemul digestiv, este fermentată de bacteriile intestinale. Odată cu fermentarea, apare flatulența, diareea și balonarea.
Cei care au intoleranță la lactoză trebuie să limiteze substanțial sau chiar să evite alimentele care conțin lactoză, mai ales lactatele, dacă doresc să prevină apariția simptomelor neplăcute.
Pe de altă parte, cazeina este o proteină găsită în lapte și se aseamănă cu glutenul (o proteină din grâu); există persoane care au intoleranță la cazeină sau sunt alergice la aceasta.
Aceste persoane pot prezenta erupții cutanate și / sau edem la nivelul cavității bucale, dificultăți de respirație. Li se recomandă substituenți de lapte: laptele de cocos, de migdale sau de soia.
Laptele și diabetul de tip 1
Laptele de vacă a fost asociat cu o incidență crescută a bolilor autoimune, inclusiv a diabetului de tip 1.
Potrivit cercetărilor, prezența insulinei de la vacă în laptele provenit de la aceasta cauzează creșterea numărului de autoanticorpi, iar acest lucru crește riscul de diabet zaharat tip 1.
Notă: cercetările trebuie să aducă date mult mai concludente pentru a putea schimba recomandările de sănătate privind consumul de lapte de vacă.