Tensiunea arterială scăzută, hipotensiunea, nu cauzează probleme grave de sănătate. Pe de altă parte, tensiunea arterială prea mare, hipertensiunea, poate provoca infarct sau accident vascular cerebral.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, valoarea ideală a tensiunii arteriale este 12/8 cm – Hg; dacă coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune iar dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. În ceea ce privește valorile normale ale tensiunii arteriale, nu există diferențe între femei și bărbați.
Hipotensiunea – Simptome
Printre cele mai frecvente semne de hipotensiune se numără:
- senzația de leșin
- leșinul
- tulburări de echilibru
- transpirații
De regulă, femeile mai slabe, nefumătorii și sportivii au o tensiune arterială mai mică. Medicul cardiolog Florin Mitu explică: „Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inimă sau de rinichi, accidente vasculare, însă pot suferi traumatisme în timpul leșinului.
Tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace precum bătăile rare ale inimii sau bătăile frecvente ale inimii, în caz de boli severe precum șoc anafilactic, pancreatită sau septicemie, pe sistem nervos.
Iată care sunt recomandările medicilor:
- evită grăsimile și alcoolul
- bea 2-3 L de lichide pe zi
- limitează-te la o cafea dimineața, nu fă excese
- mănâncă 4 sau 5 porții de crudități (refac pierderile de apă)
- evită căldura
Hipertensiune – Simptome
Hipertensiunea arteriale este mai răspândită decât hipotensiunea iar principalele simptome sunt:
- amețeli
- dureri de cap
- zgomote în urechi
- sângerări nazale
- dureri în piept
Posibilele complicații:
- ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge)
- insuficiență renală
- cardiopatie ischemică
- accident vascular
- infarct
Persoanele hipertensivi obezi au un risc mai mare de accident vascular, la fel și persoanele sedentari, fumătorii, alcoolicii, persoanele care au valori crescute de colesterol, cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.
Iată care sunt recomandările medicilor:
- evită căldura și efortul fizic
- evită sarea (atenție la conserve și mezeluri), înlocuiește cu sarea medicinală (100% potasiu)
- evită alcoolul, fumatul și cafeaua
- verifică-ți regulat tensiunea, mergând la medic
- evită stresul
Hipertensiune – Remedii naturiste
Remediile naturiste precum și schimbarea stilului de viață te pot ajuta să-ți controlezi tensiunea arterială crescută. Înainte de toate, este important să discuți cu medicul tău despre această problemă. Netratată, hipertensiunea arterială îți poate deteriora organele și poate crește riscul de accident vascular cerebral, hemoragie cerebrală, pierderea vederii, boli de rinichi și atac de cord.
Coenzima Q10
În cadrul studiilor s-a demonstrat că coenzima Q10 are beneficii în reducerea tensiunii arteriale crescute.
Usturoiul
În urma studiilor efectuate, cercetătorii a ajuns la concluzia că suplimentele cu pulbere de usturoi se pot utiliza la pacienții cu hipertensiune arterială ușoară. Cu toate acestea, suplimentele trebuie folosite doar sub supravegherea unui medic.
Notă: usturoiul poate subția sângele, reducând capacitatea de coagulare într-un mod similar cu aspirina și poate interacționa cu varii medicamente și suplimente precum vitamina E, Trentalul sau aspirina.
Păducelul
Florile de păducel se folosesc pentru a reduce hipertensiunea arterială și nu au fost raportate interacțiuni cu alte medicamente.
Acidul folic
Acidul folic, o vitamină care aparține grupului B, este necesară pentru formarea celulelor roșii și poate ajuta la scăderea tensiunii în cazul anumitor persoane.