Hipertensiunea arterială poate duce la afecțiuni grave, motiv pentru care tratamentul, dar și modul în care îl luăm, este foarte important.
Hipertensiunea nu mai este o afecțiune doar a vârstnicului, apare tot mai des și la tineri:
- între 18-24 de ani – la 1 din 7 români
- între 25-34 de ani – la 1 din 5 români
- între 35-44 de ani – la 1 din 3
- între 45-53 de ani – practic jumătate din populație
Probabil te întrebi: de ce suferă din ce în ce mai mulți oameni de această afecțiune, mai ales cei tineri?
Hipertensiunea arterială este legat de modul nostru de viață: a crescut gradul de consum al sării, a crescut și gradul de obezitate în populație. Avem multă presiune legată de locul de muncă, suntem stresați și nu dormim bine noaptea, unii au chiar stări de anxietate din cauza serviciului etc.
De asemenea, sunt și factori externi precum poluarea din ce în ce mai mare (interferă cu incidența hipertensiunii arteriale), obișnuința de a lucra de la birou, de a mânca în fața televizorului, de a comanda alimente de tip fast-food (sedentarismul devenind o problemă serioasă).
Legătura dintre hipertensiune și bolile grave
Hipertensiunea arterială poate afecta vasele mari de sânge ale corpului și, din cauza presiunii mari, aorta se poate rupe, putem face un AVC, se pot afecta rinichii (lucru care duce la insuficiență renală și, ulterior, în cazuri mai grave, la dializă).
Dintre toți românii care mor, 58% mor din cauza bolilor cardiovasculare, principala cauză de risc fiind hipertensiunea arterială.
Este extrem de important să urmăm un tratament eficient, exact așa cum ne-a spus medicul. Dacă tratamentul este urmat corect și valorile tensionale sunt în limite bune, riscul de a avea evenimentele de mai sus scade.
Orice întrerupere / oprire a medicației ne face rău
Atunci când întrerupem brusc tratamentul, tensiunea scapă de sub control și crește din nou, crește mult; în aceste cazuri întâlnim foarte frecvent accidente vasculare cerebrale hemoragice.
Normalizarea tensiunii arteriale nu apare din cauză că mulți pacienți renunță la tratamentul de hipertensiune arterială sau îl întrerup după care îi reiau.
Important!
Se poate întâmpla ca atunci când începem tratamentul, creierul să fie luat prin surprindere de scăderea tensiunii și să nu ne simțim bine. Acest lucru nu este motiv de îngrijorare: înseamnă că tratamentul își face efectul, iar răul ne va trece în câteva zile.
Orice am simți, este bine să discutăm cu medicul și să-i cerem sfatul atunci când dorim să facem modificări în tratament. În cazul hipertensiunii arteriale, nu ne putem lua după simptome, trebuie să ne ghidăm strict după aparat.
Despre tratamentul HTA
Acest tratament este de cursă lungă, iar cel mai mare beneficiu este că obținem o scădere a tensiunii și suntem în limitele normale.