in

Uleiul de cocos, ingredientul de care ai nevoie zi de zi – iată cum trebuie folosit

Este un aliment și un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit în dieta vegetariană și raw-vegană. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat și de copii, chiar de la o vârstă fragedă.
Mai mult, are utilizări multiple ca bază și în cosmetică, în rețetele preparate acasă ori în laboratoare. Iar studiile recente care acoperă subiecte de la scăderea în greutate, prevenția cancerului și până la sănătatea inimii nu sunt nici ele de neglijat.
Ca și alte uleiuri, uleiul de cocos este și el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic.

De ce este uleiul de cocos atât de sănătos?

Uleiul de cocos este singurul dintre uleiurile vegetale care are o concentrație ridicată de acizi grași saturați care pot provoca o mulțime de reacții pozitive, benefice pentru sănătate. Proprietățile sale se datorează în special acestor acizi grași: acizilor lauric, capric și caprilic.
Ei se asimilează rapid în organism și se transformă în energie, motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor să slăbească și celor care fac sport. Acidul lauric se regăsește și în laptele matern și ne protejează împotriva virusurilor și bacteriilor.
Conține cu 10% mai puține calorii față de alte grăsimi vegetale și, mai mult, acest ulei este unul dintre cele mai bogate surse de grăsimi saturate, aproape 90% din acizii grași din uleiul de cocos fiind saturați.
Acizii grași pot avea efecte terapeutice asupra tulburărilor cerebrale, precum epilepsie și Alzheimer.
În plus, uleiul de cocos scade colesterolul, stimulează sistemul imunitar prin polifenoli și antioxidanți naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, fier și calciu, reglează metabolismul și digestia și, printre altele, ne ajută să avem părul și pielea sănătoase și strălucitoare atunci când alegem să-l folosim ca ingredient cosmetic.
Protejează chiar și împotriva periculoaselor raze ultraviolete, atunci când este întins pe piele înainte de expunerea la soare. Și, foarte interesant, multe moașe îl folosesc pentru masajul pielii bebelușului.

Cum folosim uleiul de cocos?

Uleiul de cocos se poate folosi cu succes în bucătărie, dar și în cosmetică. Poate fi mâncat, gătit, pus în salate, în prăjituri, este un superaliment bun de-ntins pe pâine, după cum spun cei de la Republica BIO. Așa l-au și prezentat la toate târgurile și expozițiile la care au participat. Cât despre cosmetică, și acolo întrebuințările sunt multiple.
În vechile înscrisuri sanscrite, palmierul de cocos este numit kalpa vriksha sau copacul vieții. Ca și atunci, și acum fiecare părticică a palmierului care ajunge până la 30 de metri înălțime este folosită. Din floare și fruct, palmierul dă ulei, unt, apă și zahăr. Din rădăcină, trunchi, nucă și frunze, localnicii încă mai obțin frânghii, fibre pentru țesut, coloranți, material de izolație, îngrășământ și lemn pentru mobilă.

În bucătărie

Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate și nu oxidează ușor. Punctul de ardere este la 180 de grade Celsius.
Prin urmare, el poate substitui cu succes la gătit și la prăjit untul, margarina și alte uleiuri sau grăsimi. Se poate adăuga în prăjituri, în salate, chiar și în ceai sau lapte, deoarece crește absorbția fitonutrienților și a antioxidanților.
Se poate consuma simplu, tartinat pe o felie de pâine sau ca superaliment (1-2 lingurițe pe zi). Înlocuiește cu succes energizantele sintetice pentru sportivi. Adăugat în shake-urile proteice sau în smoothies, crește absorbția proteinelor, a vitaminelor și a nutrienților. Și le completează cu ale lui.
Este potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive, proteice și energizante sau a gustărilor sănătoase dintre mese.
O băutură nutritivă pe bază de ulei de nucă de cocos poate fi și un bun sirop de tuse, expectorant sau contra durerilor de gât.

În cosmetică

Spală fața mai bine decât un săpun, mulțumită capacităților antimicrobiene ale acidului lauric. Îl puteți încorpora într-o rețetă de săpun făcut în casă.
Curăță foarte bine dinții, dacă este adăugat într-o rețetă de pastă de dinți preparată în casă, cu ulei vegetal de mentă și praf de copt.
Este bun pentru un masaj care catifelează pielea, nu doar a bebelușilor.
Tratează vergeturile rămase după sarcină și lăuzie sau după pierderea în greutate, dacă este aplicat local, cu masaj pe zonele afectate.
Este un bun hidratant și calmant pentru pielea arsă de soare.
Bun balsam pentru păr, dacă după baie se masează cu el părul și apoi se clătește. Funcționează chiar și împotriva mătreței sau, mai rău, împotriva gumei de mestecat lipită de firele de păr!
Este eficient împotriva călcâielor crăpate sau cicatricilor lăsate de rănile superficiale, în locul cremelor reparatoare din farmacii. Tratează infecțiile cu ciuperci, chiar și candida, folosit ca unguent local. Funcționează ca tratament împotriva păduchilor.
Calmează mâncărimea cauzată de mușcăturile insectelor dacă este aplicat în locul cremelor pline de chimicale și cortizon. Întins pe buze, înlocuiește balsamul din farmacii.
Merge chiar și într-o rețetă pentru un detergent de rufe preparat în casă. Poate fi un bun emolient și calmant pentru piele, înainte și după bărbierit. Amestecat cu puțin zaț de cafea și un praf de scorțișoară se transformă într-un foarte bun exfoliant.
Masat bine până este absorbit de pielea afectată de celulită, are efect anticelulitic mult mai sănătos decât alte creme. Amestecat cu câteva ingrediente simple, poate fi un deodorant natural, discret și eficient.
Îmblânzește urmele lăsate de oboseală în jurul ochilor, aplicat ca o mască pentru conturul ochilor. Ba mai mult, poate fi și un bun demachiant.

Cum faci cel mai bun tiramisu de casă cu pișcoturi? Iată ingredientul secret al cofetarilor

4 pași de urmat pentru o slăbire rapidă atunci când ai trecut de 40 de ani! Vezi cum poți obține rezultate imediate și de durată printr-un stil de viață sănătos!

4 pași de urmat pentru o slăbire rapidă atunci când ai trecut de 40 de ani