Ficatul este unul dintre cele mai solicitate organe din corp: este un filtru de aer, un detoxifiant chimic și un rezervor de energie. Lucrează încontinuu pentru a se asigura că organismul tău primește substanțele nutritive de care are nevoie, în timp ce te protejează de toxinele pe care le consumi pe parcursul zilei și produce proteine esențiale pentru coagularea sângelui. Pur și simplu nu poți trăi fără el…
Să vedem care sunt alimentele care îți distrug ficatul…
1. Alimentele prăjite
Un ficat suprasolicitat nu-și poate îndeplini funcția principală, nu poate descompune substanțele nutritive.
Alimentele prăjite și produsele bogate în grăsimi pot duce la ficat gras, pot cauza umflare și cicatrizare și astfel pot deteriora permanent capacitatea de filtrare a ficatului.
2. Alcoolul
Ficatul poate procesa 10-15 grame de alcool dar dacă bei mai mult și bei des, îl expui riscului de a dezvolta depozite de grăsime (boala ficatului gras alcoolic). De asemenea, alcoolul poate accelera progresia bolilor preexistente de ficat.
Boala ficatului gras poate progresa către complicații mai grave, precum hepatita alcoolică și ciroza.
3. Alimentele ambalate și gustările
Problema cu chipsurile și alimentele coapte este că sunt de obicei încărcate cu zahăr, sare și grăsimi.
Consumul de alimente bogate în sodiu poate duce la retenție de lichide în ficat și încetinirea funcției acestuia.
Multe alimente procesate conțin acizi grași trans, care promovează formarea fibrozei, determinând formarea de țesut cicatricial în locul celulelor hepatice deteriorate. Fibroza poate cauza complicații grave, precum ciroza sau chiar cancerul de ficat.
4. Stafidele
Nu doar că sunt bogate în zahăr, conservanți și calorii, dar ele inflamează de fapt mucoasa ficatului. Ar putea fi mai sănătoase decât consumul unei boluri de bomboane Skittles, dar asigură-te că le consumi în cantități mici.
5. Carnea roșie
Acest tip de carne vine cu multe avertismente, mai ales celor care suferă de o boală hepatică gravă orecum hepatita sau ciroza.
Conține grăsimi saturate și alte substanțe care pot duce treptat la boala ficatului non-alcoolic, iar metabolizarea ei pune o mare presiune asupra ficatului din cauza proteinelor și grăsimilor complexe.
6. Fructoza
Alimentele care conțin cantități mari de zahăr nu sunt deloc benefice pentru ficatul tău. Fructoza pur și simplu nu se descompune în corpul tău ca alte tipuri de zahăr.
Potrivit unui studiu, fructoza este strâns legată de ficatul gras și inflamație.Încearcă să nu exagerezi cu stafidele, sucul de fructe, mixul de fructe uscate sau mierea.
7. Băuturile răcoritoare
Băuturile răcoritoare sunt de obicei pline de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, care este una dintre cele mai dăunătoare substanțe la care îți poți expune ficatul.
8. Fast food
Mâncarea ta preferată de tip fast-food reprezintă un dublu pericol: carbohidrați plus grăsimi. O dietă bogată în carbohidrați rafinați duce la boala ficatului gras, iar cele bogate în grăsimi cresc colesterolul rău.
9. Zahărul
Consumul excesiv de zahăr duce la obezitate și diabet, ambele factori de risc pentru boala ficatului gras.
Multe studii au legat scăderea consumului de zahăr cu un ficat sănătos și cu prevenirea bolii ficatului gras.
Zahărul se ascunde în alimente procesate precum prăjiturele, cereale, fursecuri, sucuri și băuturi răcoritoare, sosuri pentru salată sau ketchup.
10. Grăsimile trans
Alimentele care conțin uleiuri parțial hidrogenate încă se regăsesc în alimentele procesate peste tot, precum glazura cumpărată din magazin, biscuiți, prăjituri, sosuri pentru salată și popcorn pentru microunde. Chiar și cantități mici de grăsimi trans cresc colesterolul rău.
11. Excesul de sare
Orice în exces poate cauza daune, și asta include și sarea. Studiile recente au arătat că consumul excesiv de sare în dietă poate provoca cicatrizarea ficatului. Din fericire, antioxidanții precum vitamina C ajută la reducerea acestor daune.
Ar trebui să eviți alimentele bogate în sodiu și cele procesate (șuncă, bacon, mezeluri etc.) și să alegi legume proaspete în locul celor conservate.
12. Carbohidrații simpli
Aceștia sunt carbohidrații excesiv procesați, care nu conțin substanțe nutritive sănătoase și determină creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce, în timp, la rezistența la insulină.
Carbohidrații simpli includ pâinea albă, paste, prăjituri, biscuiți, produse de patiserie etc.
13. Alimentele conservate
Nu este un secret faptul că alimentele conservate sunt încărcate cu sodiu. Niveluri ridicate de sodiu pot duce la fibroză, prima etapă a cicatrizării țesutului hepatic.