Cine găteşte ştie: pe dulapurile din bucătărie se formează o pojghiţă de grăsime, greu de îndepărtat atunci când te apuci de curăţenie. Iar dacă încerci să cureţi doar cu apă, atunci îţi dai repede seama că nu ajungi nicăieri. Dacă vrei să încerci soluţiile chimice, acestea pot dăuna mobilierului. CasoTeca îţi spune cum scapi de grăsimea de pe dulapurile din bucătărie.
Petele de ulei sunt o parte inevitabilă atunci gând găteşti, în ciuda tuturor măsurilor de precauţie pe care le iei. După un timp, aceste pete de ulei formează o peliculă greu de îndepărtat. Cele mai afectate zone de această problemă sunt dulapurile, filtrele de la hotă, dar şi partea exterioară a hotei decorative.
Să încerci să cureţi grăsimea cu o cârpă uscată sau umedă este un adevărat chin, consumi timp şi energie şi nu ajungi la niciun rezultat. Iată mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să păstrezi culoarea dulapurilor din bucătărie.
Valorosul oţet
Oţetul nu se foloseşte doar la murături, ci are şi proprietăţi de îndepărtare a grăsimii. Pune pe o cârpă uscată oteţ nediluat şi şterge dulapurile. Clăteşte apoi cârpa cu apă caldă, stoarce-o bine şi şterge din nou dulapurile până îndepărtezi oţelui. Apoi şterge-le cu şerveţele de hârtie şi fii atentă dacă au mai rămas sau nu pete.
O altă variantă este să foloseşti detergentul de vase, care este un produs pe bază de alcaline şi care îndepărtează grăsimea. Pune un dop la chiuvetă şi lasă să curgă apă fierbinte până ajunge la jumătate. Apa fierbinte va ajuta la îndepărtarea grăsimii şi ai grijă să porţi mănuşi. Pune o linguriţă sau două de detergent pentru vase în apa caldă din chiuvetă şi foloseşte un burete cu o parte abrazivă pe post de armă împotriva grăsimii. Înmoaie buretele în apă şi atacă pelicula de grăsime prin mişcări circulare, cu presiune pentru a îndepărta grăsimea. Schimbă apa dacă se răceşte şi clăteşte buretele de câte ori este nevoie.
Ulei împotriva grăsimii
Ştii zicala “cui pe cui se scoate”. Ei bine, poţi îndepărta petele de grăsime cu … ulei. Îndepărtează pelicula de praf şi ulei formată pe dulapuri cu ajutorul uleiului mineral sau cel vegetal. Amestecă o parte de ulei cu două părţi de bicarbonat de sodiu pentru a creşte calităţile de îndepărtare a grăsimii. Fă o pastă din cele două îngrediente şi cu ajutorul unei cârpe curăţă dulapurile. Aceeaşi pastă o poţi folosi şi pentru mânerele dulapurilor. Curăţă apoi suprafaţa dulapurilor cu apă caldă şi puţin detergent de vase. Sau poţi folosi doar ulei simplu, aplicat pe un prosop de hârtie…
Ulei de lămâie, de portocale, sau chiar ulei mineral
Aceste soluţii nu conţin substanţe chimice şi toxice precum produsele de curăţat special create pentru acest tip de murdărie, dar trebuie să fii atentă la tipul de lemn din care sunt făcute dulapurile din bucătărie. Spre exemplu, dulapurile de slabă calitate, din pal melaminat, se pot umfla dacă apa pătrunde în interior, aşa că trebuie să acorzi maximă atenţie procesului de uscare şi să nu laşi apă pe suprafeţe. După o curăţare riguroasă, lemnul are nevoie de un strat de ulei pentru protecţie. Poţi folosi, de două ori pe lună, ulei de lămâie, de portocale, sau chiar ulei mineral. Acest lucru va face mobila din lemn să se păstreze bine.
Sursă: CasoTeca.ro