Pancreasul are aproximativ 80 de grame. Cu toate că este un organ mic, are două funcții foarte importante: funcția endocrină (secretă doi hormoni: insulina, glucagonul) și funcția exocrină (produce suc pancreatic).
Pancreasul sănătos produce insulină și enzimele corecte, în cantitățile corecte și la momentele potrivite; ajută la digerarea alimentelor pe care le consumăm, are mai multe funcții decât am crede și este un organ foarte important.
Un pancreas bolnav nu poate secreta enzimele de care are nevoie organismul în procesul de descompunere și absorbție de nutrienți precum proteinele, grăsimile, unele vitamine și amidon. În acest caz, putem vorbi de insuficiență pancreatică exocrină.
Această insuficiență nu este o problemă chiar atât de mare, grație medicamentelor care sunt o sursă alternativă de enzime, capabile să ajute procesul de digerare. Cu toate acestea, este recomandat să nu ne bazăm pe medicamente, ci să încercăm să reducem aportul de grăsime.
Insuficiență pancreatică exocrină – Semne, simptome
Începem cu principalul și cel mai evident simptom: diareea. Atunci când pancreasul nu reușește să transforme alimentele în molecule mici care pot fi procesate, ele rămân blocate în intestinul subțire.
Astfel apare diareea, însoțită de balonare aproape continuă, pierderea poftei de mâncare și astfel, pierderea bruscă în greutate. De asemenea, persoanele cu aceste simptome mai pot observa și disconfort în partea stângă a abdomenului.
Bolile pancreasului
Printre principalele boli ale acestui organ menționăm pancreatita acută, cea cronică, cea ereditară și cancerul pancreatic.
Ce este pancreatita? Care sunt simptomele?
Pancreatita este inflamația pancreasului. Una dintre probleme în cazul unei pancreatite este faptul că nu ne avertizează din timp prin simptome, decât atunci când este prea târziu și se ajunge la spital. Până la 80% dintre situații, consumul de alcool sau pietrele la vezică sunt principalii vinovați.
Pancreatită acută
Apare brusc, luându-te pe nepregătite. Vine cu o durere imensă în partea superioară a abdomenului, care poate iradia și în partea stângă și în partea dreaptă sau în spate. Această durere este însoțită de greață și vărsături. Febra, pulsul rapid, șocul și dificultatea de a respira apar în formele severe.
După 1-3 zile de beție crâncenă în care s-a consumat într-un timp scurt o cantitate mare de alcool, te poți aștepta la un asemenea episod de durere. Partea îngrijorătoare este că, datorită faptului că nu se poate ghici cum evoluează, se va face internarea la spital pentru câteva zile de tratament.
Acest tratament se va face cu scopul de a oferi pancreasului repaus ca să se vindece. De asemenea, internarea este necesară pentru a se putea interveni rapid în caz de complicații.
Pancreatita cronică
Această formă de pancreatită se dezvoltă în timp, vorbim de ani și ani de consum de alcool. În acest caz, afectarea pancreasului este permanentă și nu se mai vindecă nici cu odihna organului, nici cu medicamente.
Pancreatita cronică vine cu durere continuă, scade calitatea vieții. Duce la scaune grase, cu miros extrem de urât, care se lipesc de pereții vasului de toaletă. Mai mult, duce la slăbire fără oprire, la diabet și malnutriție în cele mai multe cazuri.
Ceea ce poate ajuta, într-o oarecare măsură, sunt suplimentele enzimatice luate la fiecare masă, o dietă generoasă în proteine și săracă în lipide, renunțarea la fumat și la alcool.
Pancreatită – Complicații
Poate apărea un pseudo chist de pancreas care, dacă e mare, se poate rupe și apare infecția organului precum și a țesutului necrozat din jurul lui, hemoragiile, septicemia, îndepărtarea chirurgicală a țesutului infectat.
De asemenea, poate duce la insuficiență renală, dializă, afectarea funcției respiratorii (scăderea saturației de oxigen în sânge), diabet sau chiar cancer pancreatic.
Dacă tot am ajuns la cancerul pancreatic, să dezvoltăm un pic subiectul
Cancerul pancreatic precoce, cel mai adesea nu provoacă simptome la debut. Simptomele apar abia atunci când cancerul a evoluat destul de mult sau s-a răspândit în afara acestui organ.
Simptomele cancerului pancreatic
Icter și simptome asociate
Atunci când zicem icter, ne referim la îngălbenirea ochilor și a pielii. Este un prim simptom în caz de cancer pancreatic și este cauzat de acumularea de bilirubină (o substanță galbenă / maro închisă, produsă de ficat).
Alte semne de icter: mâncărimi ale pielii, scaunele grase, de culoare deschisă care plutesc în vasul de toaletă, urina închisă la culoare.
Atenție! În fruntea listei cauzelor icterului se află calculii biliari, hepatita și alte boli hepatice, și nu cancerul pancreatic.
Cheaguri de sânge
Sunt cazuri în care primul indiciu de cancer pancreatic este prezența unui cheag de sânge într-o venă mare (adesea în picior). Vorbim despre tromboza venoasă profundă care are următoarele simptome: roșeață, durere, umflare, căldură în piciorul afectat.
Din nefericire, uneori se poate rupe o bucată din acest cheag și poate călători până la plămâni, lucru care provoacă dureri în piept sau îngreunează respirația.
Dureri de spate, dureri de burtă
Aceste dureri sunt des întâlnite în cancerul pancreatic. Cancerele care încep să se dezvolte fie în coada, fie în corpul pancreasului pot crește atât încât încep să apese pe organele aflate în apropiere, astfel provocând durerea. De asemenea, cancerul se poate răspândi la nervii aflați în jurul pancreasului și astfel apar durerile de spate.
Pierderea poftei de mâncare și, implicit, scăderea în greutate
Acestea sunt simptome foarte frecvente în cancerul pancreatic, însoțite și de greață și vărsături. Dacă tumoarea apasă pe o zonă, poate bloca parțial trecerea alimentelor. Astfel, atât greața și vărsăturile cât și durerea tind să se agraveze după masă.
Diabet
Întrucât celulele responsabile de producerea insulinei sunt distruse, cancerul pancreatic poate cauza diabet. Senzația de sete, nevoia de a urina des, senzația de foame sunt câteva din simptomele specifice.
Mărirea ficatului sau a vezicii biliare
În cazul în care tumora ajunge să blocheze canalul biliar, bila se va acumula în vezică și o va face mai mare. Medicul specialist poate simți acest lucru la palpare: un nod mare sub partea dreaptă a cutiei toracice.
Pe de altă parte, dacă cancerul se răspândește până la ficat, și acest organ se poate mări. Și în acest caz, medicul poate simți marginea ficatului sub partea dreaptă a cutiei toracice.
Chiar dacă observi unul sau mai multe dintre aceste simptome, este important să nu uiți că acest lucru nu înseamnă neapărat că ai cancer pancreatic: aceste simptome pot apărea și din cauza altor afecțiuni.
Așadar, dacă observi vreun simptom, cel mai bine este să mergi la medic pentru a afla exact cauza.