Persoanelor diagnosticate cu hipertensiune li se recomandă la început de tratament să-și măsoare tensiunea zilnic, timp de 2 săptămâni, de câte 2 ori dimineața, respectiv seara, și să-și noteze aceste valori. Celor care se confruntă de mult timp cu hipertensiune, li se recomandă să-și măsoare tensiunea minim o dată pe săptămână.
De ce?
În cazul persoanele care au început recent tratamentul, jurnalul îi va folosi medicului, îl va ajuta să ajusteze tratamentul. Pe de altă parte, măsurătoarea săptămânală va fi de folos pentru a urmări dacă tensiunea iese din intervalul optim, caz în care se vor face modificări în schema de tratament.
În ambele cazuri, este imperativ să avem un tensiometru în casă și să știm să-l folosim corect
Tensiometrul se achiziționează din farmacie și nu trebuie să fie cel mai scump din stoc, trebuie doar să fie un aparat validat. Se poate alege între 3 variante de mărimi de manșetă, astfel că recomandarea este să-ți măsori brațul înainte de vizita la farmacie.
Deși nu pare, este un aspect important: folosirea unei manșete neadecvate poate duce la măsurători greșite, lucru care poate induce în eroare pe medic atunci când dorește stabilizarea tensiunii corecte.
Cum ne măsurăm corect tensiunea arterială?
- Nu bem cafea și nu fumăm cu 30 de minute înainte
- Ne golim vezica
- Temperatura camerei trebuie să fie una potrivită, confortabilă pentru noi
- Stăm așezați (nu picior peste picior!)
- Mâna trebuie să fie la nivelul inimii (susținută și nu ținută în aer)
- Plasăm manșeta cu marginea inferioară la 2 degete de plica cotului
- Nu strângem manșeta nici foarte tare, nici nu o lăsăm laxă (trebuie să încapă cu dificultate 1 deget în manșetă)
Persoanelor care se află în perioada de monitorizare de 2 săptămâni, se recomandă să-și măsoare tensiunea dimineața și seara în următorul fel: se măsoară o dată, se așteaptă 5 minute (se stă în aceeași poziție), după care se măsoară din nou. Măsurând și notând valorile, ne ajutăm medicul să ajusteze tratamentul, ca noi să avem un bun control al tensiunii.