Retenția de fluide în organism se numește edem și poate cauza umflarea mâinilor, picioarelor și a încheieturilor. În ceea ce privește cauzele, există mai multe: unele mai serioase, altele mai puțin serioase.
Retenția de fluide poate apărea și în sarcină sau înainte de menstruație, la persoanele sedentare care stau în același loc pentru mai mult timp. Există cazuri când este un simptom al unei afecțiuni medicale serioase, precum boala de rinichi sau insuficiența cardiacă.
Dacă experimentezi o retenție bruscă și severă de lichide, trebuie să mergi de urgență la medic! Pe de altă parte, dacă retenția de apă nu este severă și nu ai o afecțiune cronică, o poți reduce urmând câteva sfaturi:
1. Redu aportul de sare (sodiu)
Sodiul ajută la menținerea echilibrului între fluidele din celulă și cele din afara ei. Consumând regulat mese sărate, organismul va reține apă.
2. Crește consumul de magneziu
Recomandarea este să crești consumul de magneziu, un mineral foarte important pentru organism. Este implicat în aproximativ 300 de reacții care contribuie la buna funcționare a organismului.
Surse bune de magneziu: cereale integrale, nuci, legume verzi, ciocolată neagră.
3. Crește consumul de vitamina B6
Vitamina B6 ajută la formarea celulelor roșii, are nenumărate funcții în organism. A demonstrat reducerea retenției de fluide la femei, care apare înainte de menstruație.
Surse bogate de vitamina B6: nuci, banane, cartofi, carne.
4. Consumă mai multe alimente bogate în potasiu
Potasiul este un mineral implicat în nenumărate funcții din organism. Pare să reducă retenția de apă prin scăderea nivelului de sodiu și creșterea producției de urină.
Surse de potasiu: avocado, roșii, banane etc.
5. Evită zahărul
Zahărul crește rapid glicemia, atât în cazul celor care au diabet cât și în cazul celor care nu au. Odată cu nivelul glicemiei crește și nivelul de insulină: un nivel crescut de insulină în sânge duce la retenția de sodiu, care este principala cauză a retenției de apă.
6. Exerciții fizice moderate
Mersul pe jos, de exemplu, poate fi eficient pentru reducerea retenției de apă
7. Ridicarea picioarelor
Ridicarea picioarelor atunci când stai întins te poate ajuta.
8. Hidratează-te
În mod paradoxal, hidratarea poate reduce retenția de apă.
9. Încearcă plantele
Există plante a căror utilizare sub formă de ceai este utilă în reducerea retenției de apă: pătrunjelul, socul, coada de cal, hibiscus, usturoiul, merișoarele.
Atenție! Dacă retenția de apă persistă și este severă, trebuie să te duci la medic!