Răsadurile cultivate astfel, în sticle de plastic, pot fi plantate atât în sere, cât și în câmp deschis.
Dacă plantăm răsadurile în câmp deschis, cu tot cu sticlă, vom obține un efect de mini-seră care va duce la o creștere mai rapidă.
În primul rând, sticla de plastic are rolul de a proteja planta de coropișniță. În afară de asta, scapă planta de buruieni și ne ajută să economisim apă la udare.
Dacă plantăm răsadurile în sere, pământul va trebui schimbat anual pentru a exclude formarea de microorganisme patogene în ele.
Pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a răsadurilor și pentru o recoltă la timpul stabilit, este foarte important să pregătim un sol de înaltă calitate.
Acest sol trebuie să conțină următoarele 4 elemente, în proporții egale: frunze putrezite de la orice copac ( în afară de stejar și salcie ), pământ obișnuit de grădină, turbă și amestec de drenaj ( coji de ouă, coji de semințe de floarea-soarelui ).
De asemenea, putem adăuga și cenușă de mesteacăn, care va contribui la o recoltă bogată.
În ceea ce privește recipientele, vom alege sticle de 2 sau 5 L.
Tăiem 1/3 din partea superioară a sticlelor, la bază facem niște găuri, le umplem cu solul pregătit și le agităm un pic.
Stratul de sol trebuie să fie sub marginea tăiată, cu câțiva cm.
După acest pas, putem planta semințele încolțite sau răsadurile.
Într-un recipient de 2 L vom planta 1 sămânță iar în cel de 5 L vom planta câteva semințe sau maxim 5 răsaduri.
Putem pune aceste ghivece pe balcon, sau le putem îngropa în pământ.
Dacă dorim să le îngropăm în pământ, adâncim 2/3 din sticle în sol și le acoperim cu capacele rămase pentru a crea condițiile de seră.
Când răsadurile devin mai puternici, putem îndepărta capacul.
Dacă dorim să le plantăm în câmp deschis, va trebui să facem multiple găuri în sticlă.
Îngrijirea castraveților în sticlă este aproape identică cu cea a culturilor obișnuite:
-plantele se udă doar cu apă aflată la temperatura camerei
-se fertilizează, după 2 săptămâni de la apariția plantelor tinere, cu o soluție slabă de 15 g de potasiu și 5 g de azotat de amoniu, 30 g de superfosfat, 5 g de sulfat de magneziu, diluate toate într-o găleată cu apă, udându-le cu grijă, fără să atingem frunzele
-după 10 zile, putem hrăni plantele cu gunoi de grajd amestecat cu apă ( 1:20 )
Dacă dorim să le cultivăm în sere sau pe balcon, trebuie să fim foarte atenți la formarea plantelor.
Tăiem atent cea de-a treia frunză adevărată iar peste 5 zile va apărea un lăstar lateral de la subsuoara celei de-a doua frunze.
A doua ciupire o vom face mai târziu, deasupra celei de-a 5-a sau a 6-a frunze; a treia ciupire peste încă 2 frunze noi.
Pentru a prelucra panta în caz de pete galbene, putem folosii infuzii de usturoi sau de coji de ceapă pe care le diluăm.
Stropim partea inferioară a frunzelor, în caz de dăunători.
Spor la grădinărit!