Începem cu o veste bună: ciocolata nu trebuie exclusă din alimentația persoanelor cu diabet atâta timp cât se limitează consumul la cantități mici și se evită complet atunci când glicemia este deja mai mare decât nivelul recomandat de medicul diabetolog.
Ciocolata conține o serie de nutrienți benefici, printre care și flavonoide care au un rol în protecția cardiovasculară. De asemenea, ciocolata neagră:
- poate ajuta la prevenirea diabetului
- poate ajuta la scăderea colesterolului
- poate scădea riscul de boli cardiovasculare
Pe de altă parte, o cantitate mare de ciocolată poate fi un dezavantaj pentru sănătate: va crește glicemia și, odată cu ea, va crește și riscul de complicații precum cele cardiovasculare. De asemenea, conținutul caloric al ciocolatei este destul de mare, astfel un consum excesiv poate duce la acumularea kilogramelor în plus, crescând riscul de probleme cardiovasculare.
Câtă ciocolata ar trebui să consume o persoană cu diabet?
Pentru majoritatea persoanelor cu diabet, cel mai bine este ca ciocolata să fie restricționată la câteva pătrățele, pentru a preveni o creștere prea mare a glicemie.
În cazul persoanelor cu diabet care nu au probleme de greutate, se recomandă consumul de ciocolată înainte de exerciții fizice.
Așadar, da! Persoanele cu diabet pot mânca ciocolată! Cheia este să nu exagereze!
Cea mai sănătoasă alegere?
Atunci când vine vorba de ciocolată, cea mai sănătoasă alegere este ciocolata neagră: are un conținut bogat de cacao, un nivel scăzut de carbohidrați și nu afectează nivelul glicemiei la fel de mult ca ciocolata cu lapte.
Ciocolata cu lapte este mai săracă în grăsimi, astfel conținutul caloric total este foarte diferit.
În ceea ce privește ciocolata diabetică, aceasta este făcută din alcooli, iar aceste forme de zahăr au un efect mai scăzut asupra glicemiei. Dar atenție! Consumată în exces, ea tot va afecta glicemia într-un fel sau altul, și poate avea efect laxativ.
Pe scurt, persoanele cu diabet pot mânca ciocolată atâta timp cât păstrează o limită care funcționează cel mai bine pentru fiecare pacient în parte.
Vorbind la modul general, ciocolata pentru diabetici este produsă prin înlocuirea întregului conținut de zahăr sau unui procent din conținutul de zahăr cu o sursă alternativă de îndulcire: sorbitol, maltitol sau polioli (alcool).
Poliolii pot avea efecte laxative astfel că nu este recomandat consumul în cantități mari. De asemenea, efectul poliolilor poate varia de la o persoană la alta.