Tensiunea arterială este un parametru variabil, astfel că nu orice creștere înseamnă că o persoană este hipertensivă. Este absolut normal ca tensiunea să crească atunci când o persoană este obosită, agitată sau face efort fizic.
Hipertensiunea poate cauza probleme grave de sănătate precum accident vascular cerebral sau afectare cardiacă. Cauzele hipertensiunii rămân necunoscute, dar se cunosc alimentele care o pot influența într-un mod pozitiv sau negativ.
Este important de menționat că hipertensiunea se împarte în două categorii:
Hipertensiune primară – cauze necunoscute, apare fără explicație
Hipertensiune secundară – este rară și afectează doar un procent mic de persoane; se asociază cu alte afecțiuni, precum cele endocrine sau renale
Indiferent dacă vorbim de hipertensiunea primară sau de cea secundară, ambele categorii au un punct comun de plecare. Valorile constante peste 130 cu 85 mmHg (atunci când persoana se află într-o stare liniștită și odihnită este deja un semn că ceva nu este chiar bine, dar nu necesită neapărat tratament.
Când valorile sar de 140 cu 90, se începe cu pastile și diverse restricții (fumatul, sarea, grăsimile etc.).
Subliniem trei categorii de alimente capabile să ridice valoarea tensiunii arteriale:
- Alimentele bogate în zahăr
- Alimentele sărate
- Alimentele bogate în grăsimi saturate
Dacă te confrunți cu un nivel crescut al tensiunii, este imperativ să eviți aceste alimente. În caz contrar, situația ta deja delicată se va înrăutăți!
Carnea roșie și carnea de pui
În caz de tensiune mare, carnea roșie este contraindicată. Carnea de pui este injectată cu soluții pe bază de apă sărată în timpul procesării, astfel că trebuie evitată.
Mezelurile
Mezelurile sunt o amenințare dublă: au și grăsimi, și sare. Inflamațiile din țesuturi se pot agrava din cauza aditivilor din mezeluri și din cauza nivelului ridicat de sare. De asemenea, consumul de mezeluri duce și la îngreunarea circulației sanguine de la nivelul arterelor.
Supele la plic (supele instant)
Aceste supe, în afară de faptul că sunt pline de chimicale și conservanți, sunt pline și de sare.
Murăturile
Se evită tot din cauza conținutului de sare.
Pizza, pâine, produse de panificație
Pizza: salam, cașcaval fără milă, suc de roșii… Situația e clară. În ceea ce privește pâinea și produsele de panificație, în afară de cantitatea considerabilă de sare, aportul crescut de produse din făină rafinată cauzează acumularea kilogramelor în plus care duce la creșterea tensiunii.
Margarină, unt
Atât untul cât și margarina vin cu un conținut ridicat de grăsimi și sodiu, încetinesc metabolismul și măresc colesterolul rău, favorizând astfel creșterea în greutate.
Băuturi energizante, sucuri acidulate
Într-o singură doză de suc acidulat găsim 40 de grame de zahăr, nu mai puțin de 10 lingurițe. Băuturile energizante, în afară de zahărul în exces, conțin și cofeină care își crește presiunea sanguină.
Alimente dulci
Având în vedere că doza zilnică de zahăr recomandată pentru femei este de 6 lingurițe (24 grame) și pentru bărbați 9 lingurițe (35 grame), merită să ținem evidența lingurițelor de zahăr puse doar în cafea!
O felie de pâinea albă are 2 grame de zahăr, 1 lingură de ketchup 4 grame, 100 de grame de iaurt cu fructe are 15 grame.
Ketchup, bulion, suc de roșii la cutie
Pentru că tot am amintit ketchup-ul, punem lângă el și bulionul și sucul de roșii la cutie: conțin mai multă sare decât roșii…
De regulă, toate tipurile de sosuri din comerț sunt pline de sare: sos cu usturoi, maioneza, sosurile pentru salate și paste, sosurile pentru nachos, sosul de soia.
Brânză, produse din lactate
În cazul produselor de lactate, lucrurile stau cam așa: sunt permise, dar doar uneori și nu în fiecare zi, nu pe săturate.