Lipsa somnului nu este deloc un lucru banal și poate avea consecințe asupra întregului corp și asupra minții, de asemenea. Medicii îndeamnă să dormim suficient din motive bine întemeiate.
Simptomele somnului insuficient
Există două simptome principale care pot indica faptul că suferi de lipsă de somn: sentimentul de oboseală, atunci când simți o epuizare progresivă a performanțelor tale intelectuale și fizice pe parcursul zilei și somnolența, care corespunde unei capacități scăzute de a rămâne treaz și care poate provoca episoade de nevoie incontrolabilă de a dormi.
Dacă nu reușești să dormi suficient, problemele pe termen scurt care pot apărea sunt, printre altele, somnolența excesivă în timpul zilei, memorie deficitară, lipsa de vigilență.
Dacă continui să nu dormi suficient, poți avea probleme grave de sănătate precum infarct, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral sau diabet. Alte potețiale probleme inclus depresia, scăderea dorinței sexuale, obezitatea și afectarea imunității.
Mai mult, privarea cronică de somn îți poate afecta chiar și aspectul: în timp, poate duce la riduri premature și cearcăne sub ochi. Există o legătură și între lipsa somnului și creșterea cortizolului în organism, hormonul stresului. Acest hormon poate descompune colagenul, proteina care îți menține pielea netedă.
Insomnia – Cea mai frecventă tulburare de somn (aproximativ 30% dintre adulți)
De zeci de ani, cercetătorii studiază somnul și examină rolul pe care-l are în sănătate și bunăstare, astfel că s-au acumulat o mulțime de informații și statistici. Potrivit acestora, lipsa de somn contribuie la mai multe boli cronice și chiar și la deces.
Studiile arată că somnul este absolut necesar pentru a menține creierul sănătos precum și pentru a evita ravagiile bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență. Somnul poate alimente creierul și-l poate ajuta să scape de deșeurile care s-ar putea acumula și ar putea provoca declinul cognitiv.
Studiu – Legătura dintre somn și greutate (cu cât dormi mai mult, cu atât poți lua mai mult în greutate)
La Harvard School of Public Health s-a raportat un studiu care a urmat 60000 de femei, timp de 16 ani. În cadrul acestui studiu s-a descoperit că femeile care dormeai cinci ore sau mai puțin pe noapte, aveau un risc cu 15% mai mare de a deveni obezi, comparativ cu femeile care dormeau șapte ore pe noapte.
Somnul scurt afectează funcția hormonilor care controlează apetitul
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, mai puțin somn duce la acumularea de acizi grași care afectează atât metabolismul cât și sensibilitatea la insulină, lucruri care pot duce la diabet.
Lipsa somnului și bolile cardiovasculare
Medicii recomandă să dormim suficient și pentru a diminua riscul de boli cardiovasculare. Pe timpul nopții, inima este în repaus și ritmul cardiac și tensiunea sunt reduce. Dacă inimii nu se oferă această șansă de a se reîmprospăta, crește riscul de hipertensiune arterială cronică.
Tulburările de somn și riscul de sinucidere
Mai multe studii efectuate la Stanford Medicine au ajuns la concluzia că tulburările de somn ar putea prezice un risc crescut de sinucidere. Peste 60 de studii, din întreaga lume, au produs date care leagă tulburările de somn cu gândirea sinucigașă.
Lipsa somnului afectează creierul
Insomnia poate duce la depresie, la dificultăți în rezolvarea problemelor, la pierderea locului de muncă sau a unei relații iar aceste lucruri duc la sinucidere, cea mai proastă soluție care exist.
Determină corect dacă suferi de tulburări de somn – Cele mai frecvente tulburări de somn se împart în 5 categorii
1.Insomnie – imposibilitatea de a dormi atunci când ești obosit, dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit sau trezirea prea devreme dimineața
2.Apnee în somn – respirația începe și se oprește brusc și poate provoca gâfâit sau sufocare, poate fi însoțită de sforăit puternic
3.Narcolepsie – adormirea bruscă, oriunde și oricând
4.REM (tulburare de comportament al somnului) – poate avea ca rezultat lovituri de picioare, vorbe, rănire accidentală a celor din jur, este cea mai periculoasă tulburare de somn
5.Sindromul picioarelor neliniștite – impuls incontrolabil de a mișca picioarele în timp ce încerci să dormi, durere
Dacă te trezești continuu epuizat, dacă sforăi, dacă crezi că ai o tulburare de somn ar trebui să te adresezi unui medic pentru că diagnosticarea tulburărilor de somn este cel mai important pas.
Somnul este extrem de important, atât pentru sănătatea fizică cât și pentru sănătatea mentală.