Insomnia este un adevărat chin care, din păcate, afectează multe persoane (mai ales adulții). Poate avea diferite cauze, de la stres și depresie până la boli fizice, medicamente sau probleme neurologice.
Întrucât un somn bun este extrem de important, să vorbim un pic despre ce este, de fapt, insomnia și să vedem și câteva sfaturi care ne pot ajuta să adormim repede și adânc.
Ce este insomnia?
Insomnia este o tulburare de somn care se poate manifesta întâmplător și pe perioade scurte de timp, sau poate dura luni întregi (insomnia cronică). Afectează între 35-40% dintre adulți.
Care sunt cauzele insomniei?
- Obiceiuri proaste de culcare
- Stil de viață neadecvat
- Anxietate, stres
- Depresie
- Program de somn haotic
- Probleme neurologice
- Unele medicamente
- Disconfortul datorat luminii, zgomotului, temperaturii ambientale, saltelei, pernei
- Combinații dintre acești factori
După cum am spus și știm cu toții, somnul bun este extrem de important. Ajută creierul și corpul să funcționeze optim și ne ajută să ne simțim bine.
Pentru adulți, se recomandă între 7 și 9 ore de somn bun și liniștit în fiecare noapte. Ca să-i permiți atât corpului cât și minții să se pregătească de somn, relaxează-te 30-45 minute înainte de culcare.
Insomnia afectează negativ funcțiile creierului și varii organe. De asemenea, afectează și starea de spirit, capacitatea de a învăța și de concentrare, emoțiile și memoria.
Iată acum și sfaturile de care am vorbit mai sus, care te ajută să adormi repede și adânc
1. Temperatura din dormitor
Poate nu te-ai gândit la asta, dar temperatura din dormitor este un factor important: dacă în dormitor este prea cald vom adormi mai greu decât dacă este răcoare sau frig. Întrucât preferințele de temperatură sunt individuale, găsește-o pe cea confortabilă ție.
2. Închide dispozitivele electronice
Da, închide tableta, laptopul, telefonul și chiar și televizorul: emit lumină albastră. Ce legătura are lumina albastră cu somnul? Suprimă secreția de melatonină, hormonul somnului, și îți ține mintea într-o stare activă, lucru de care nu ai nevoie seara când vrei să te culci.
3. Ziua lumină, noaptea întuneric
Întrucât influențează ceasul intern al corpului, lumina reglează somnul și starea de veghe. Astfel, ziua expune-te la lumină și noaptea expune-te la întuneric.
Expunerea la lumină, fie ea naturală sau albastră, va direcționa organismul spre starea de alertă. Pe de altă parte, întunericul va stimula producția de melatonină și astfel va favoriza somnul.
4. Menține un program de somn
Trezește-te și culcă-te la aceleași ore: organismul tău se va adapta la acest program și astfel te vei trezi mai ușor și… vei adormi mai ușor.
5. Tehnica de respirație 4-7-8
Această metodă a fost dezvoltată de un specialist american în medicina integrativă și are la bază tehnici de respirație folosite în yoga, menite să relaxeze sistemul nervos.
Ce trebuie să faci? Pune-te în pot, într-o poziție confortabilă. Pune vârful limbii în spatele dinților din față și expiră profund, golind plămânii de aer.
Inspiră încet pe nas timp de 4 secunde și ține-ți respirația timp de 7 secunde, după care expiră pe gură timp de 8 secunde, cu putere. Poți repeta exercițiul de maxim 4 ori.