Vezica biliară este o glandă mică care se află sub ficat și are rolul de a depozita bila produsă de ficat și de a o elibera în intestinul subțire pentru a ajuta la digestia alimentelor.
Vezica biliară este extrem de sensibilă și există anumite alimente care o pot proteja sau, deopotrivă, care pot crește riscul de probleme precum inflamația, litiaza biliară sau pietrele biliare.
Probleme la nivelul vezicii biliare – Cauze?
Există 2 feluri de probleme care pot apărea la nivelul vezicii biliare: litiază biliară / pietre sau colecistită / inflamația vezicii biliare.
Se poate întâmpla ca persoanele cu pietre la vezica biliară să nu experimenteze niciun fel de simptomatologie, dar cei care resimt prezența acestora acuză:
- urina intens colorată
- greață
- vărsături
- scaune decolorate
- pierderea poftei de mâncare
- durere în partea dreaptă sub coaste (mai ales după masă sau după consumul de alimente grase)
Pietrele de la nivelul vezicii biliare pot cauza dureri extrem de mari, iar dacă pietrele sunt prea mari, pot bloca canalul care pleacă din vezica biliară. Spre deosebire de bărbați, femeile sunt mai predispuse la formarea pietrelor.
Un risc crescut prezintă femeile însărcinate, cele care utilizează contracepționale și cele care fac terapie de substituție hormonală.
Alți factori:
- diabetul
- excesul de greutate
- ignorarea alergiilor alimentare (precum boala Celiacă, intoleranța la gluten sau lactoză)
- un istoric de probleme cu vezica biliară (personale sau în familie)
- boala coronară
- scăderea rapidă în greutate
- dietele bogate în calorii și glucide
- dietele sărace în fibre
Să vedem care sunt alimente care îți fac rău dacă ai bila leneșă:
- alimentele rafinate
- alimentele ultraprocesate
- uleiurile
- alimentele grase
Principalele alimente care îți fac rău sunt cele care au un conținut bogat de grăsimi și cele care sunt ultra procesate. Alimentele grase sau cele prăjite în ulei se digeră mai greu și pot duce la probleme biliare.
Produsele de patiserie și de tip fast-food conțin grăsimi trans și dăunează și ele și este bine să eviți și alimentele rafinate precum pâinea, zahărul și pastele. Nu se recomandă nici consumul de alcool, nici fumatul.
Alimente sigure pentru consum:
- lapte
- roșii
- tofu
- fasole verde
- lactate cu conținut scăzut de grăsimi
- ardei
- citrice
- sardine
- legume cu frunză verde închis
Consumul unei diete echilibrate și sănătoase, pline de legume și fructe, este cel mai bun mod de a îmbunătăți și de a proteja sănătatea vezicii biliare. Legumele și fructele sunt pline de fibre și nutrienți.
Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea vezicii biliare. Printre alimentele de mai sus găsim unele care sunt bogate în vitamina C, calciu și vitaminele B, care ajută la menținerea sănătății vezicii biliare. De asemenea, un consum de proteine din legume poate preveni problemele de la nivelul vezicii biliare.
Colecistectomie – Dietă
În cazul în care vezica biliară se îndepărtează chirurgical, există o mare posibilitate să experimentezi diaree în săptămânile care urmează după operație. Acest lucru apare din cauza eliberării continue de bilă în intestin.
Pentru a reduce aceste efecte secundare, este bine să eviți alimentele de mai jos după operație:
- sosuri
- lactate grase
- alimente care conțin mai mult de 3 grame de grăsime
- alimente ultraprocesate / prăjite în uleiÎnlocuiește alimentele de mai sus cu alimente sărace în grăsimi și bogate în fibre, consumă mese mici și dese.
Problemele de la nivelul vezicii biliare pot fi dureroase și, uneori, periculoase. Evitarea alimentelor dăunătoare și consumul alimentelor benefice te poate ajuta să-ți îmbunătățești și să-ți protejezi sănătatea vezicii biliare.