in

Un deliciu…tort cu umplutura de zmeura si mascarpone..!

Timp de preparare: 2 ore ș
Dificultate: pentru novice
Cantitate obținută:  12 porții, 923 kcal/porție
Pentru astăzi v-am rezervat o rețetă deosebită.Este vorba de tort pe blat umed cu zmeură și mascarpone-să vă delectați în zilele aride de vară.Sezonul pomușoarelor e în toi,e potrivit să ne bucurăm de o aromă intensă.Pentru diversitate am decis să înlocuiesc crema obișnuită cu cea de mascarpone și glazură.Foile pentru copt s-au primit gingașe și umede,cu gust de dulceață de zmeură.La prima vedere,rețeta pare dificilă din cauza unui număr mare de pași pe care îi veți urma,însă vă asigur că fiecare din ei e simplu și nu vă ocupă mult timp.
Ingrediente

 • 3 pahare de făină
 • 1/2 linguriță de sare
 • 3 lingurițe praf de copt
 • 230 g de unt
 • 2 pahare și 1/3 de zahăr.
 • 5 ouă
 • 4 lingurițe extract de vanilie
 • 1 pahar de lapte
 • 700 g de zmeură
 • 2 linguri de apă
 • 1 lingură suc de lămâie
 • 500 g brânză mascarpone
 • 2 ,5 pahare de frișcă cu fracția 35% grăsime
 • 3/4 pahar zahăr pudră

Pentru început vom pregăti turtele.Într-un bol mare vom cerne făina,praful de copt și sarea.În alt bol vom amesteca untul și 2/3 dintr-un pahar cu zahăr până obținem o masă omogenă.Adăugați ouă,rând pe rând și amestecați dupa fiecare ou.Adăugați 2 lingurițe de extract de vanilie și mixați cu un tel electric.Adăugați rând pe rând făina și laptele,amestecând până la omogenizare.

În două tave cu diametrul de 23 cm ,unse cu unt, vom cerne un pic de făină și vom coace turtele timp de 30 min la temperatura de 180 de grade.Lăsați-le să se răceasca preț de 10 minute,iar apoi ,cu un cuțit detașați-lă de tava de copt.Lăsați-le pe masă și acoperiți-le cu un prosop.

Între timp,ne vom ocupa de zmeură.Într-o cratiță nu prea mare vom adăuga suc de lămâie,2/3 pahar de zahăr,apă și zmeura,bineînțeles.Lăsați-le să fiarbă la foc mic timp de 20-30 minute până obțineți o compoziție mai densă,amestecând periodic.

Filtrați pireul din zmeură printr-o sită pentru a vă debarasa de bucățile mai mășcate și lăsați-o să se răcească.În principiu puteți înlocui zmeura cu  alte pomușoare de sezon.S-ar potrivi coacăza și căpșuna.Verificați întodeauna la gust amestecul și adăugați zahăr la necesitate.Se potrivește și zmeură înghețată.

La pregătirea cremei mascarpone vom mixa într-un bol brânza mascarpone,zahărul pudră și 2 linguri de extract de vanilie.În alt bol amestecați frișca și adăugați-o treptat în bolul cu brânză,amestecând de câteva ore.Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați-l la frigider.

Cu un cuțit lat vom tăia transversal blaturile pentru tort,obținând la final 4.Ador rețeta de preparare a acestora,însă le puteți prepara dupa voia inimii,înlocuind ingredientele cu altele.

Pe prima turtă vom adăuga 1/3 din glazura de zmeură.La răspândirea glazurei,vom ocoli marginile.Cu ajutorul unei seringi pentru patiserie vom adăuga crema de  mascarpone,ca în imaginea de mai jos.De obicei în mijloc decorez imaginea unui melc,iar prin părți-picături.Astfel tortul arată și mai apetisant.Repetații pașii de mai sus cu celelalte blaturi.

La decorarea blatului superior vom desena o florică cu ajutorul unei lingurițe mici.

E timpul pentru a lăsa tortul la frigider pentru 4-6 ore.În acest timp blaturile vor absorbi glazura,iar mascarpone își va întări forma.Înainte de a-l servi,îl puteți decora cu pomușoare și frunzulițe de mentă.

Rețeta a fost adaptată de pe blogul Home cooking adventure.

Apetisant..Brioșe cu afine!

Exotic…piersici GRILL !