in

Dr. Mihaela Bilic: „Cum duc fructele la colesterol crescut și grăsime abdominală”

Nutriţionistul dr. Mihaela Bilic atrage atenţia asupra potenţialului efect nociv al fructelor consumate în exces.

Medicul face legătura între efectele negative ale fructozei din alcool asupra sănătăţii ficatului şi efectele aceleaşi substanţe regăsite, de altfel, în toate fructele,scrie sursadesanatate.ro.

„Toată lumea ştie că alcoolul e un produs care se metabolizează exclusiv în ficat şi, ca urmare, consumat în exces, poate duce la steatoză hepatică (ficat gras), colesterol şi trigliceride crescute şi grăsime pe/în abdomen.

Adică acea grăsime care se infilttrează printre organele interne, le sufocă şi le îmbolnăveşte, chiar dacă pe cântar nu avem o greutate de speriat”, precizează dr. Mihaela Bilic într-o postare recentă pe pagina sa de socializare.

Specialistul arată că alcoolul este de fapt un zahăr fermentat care provine din fructe şi cereale.

„Da, dragii mei, etanolul este un carbohidrat ce are la bază molecula de fructoză. O moleculă considerată până nu de mult benignă că doar, nu-i aşa, zahărul din fructe e sănătos!”, explică medicul.

Astfel, nutriţionistul dărâmă mitul potrivit căruia fructele sunt sănătoase pentru organism, indiferent de cantitatea consumată.

„Ei bine, spre deosebire de molecula de glucoză care poate fi folosită drept combustibil de orice celulă, de la creier până la inimă şi muşchi, pe fructoză nu o vrea nimeni. Cu alte cuvinte, când mâncăm pâine, paste, mămăligă, orez sau fasole boabe, toate celulele se hrănesc din amidonul ce conţine glucoză. Când mâncăm fructe, toată fructoza se duce în ficat”, atenţionează dr. Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic vorbește și despre margarina din comerţ:

Potrivit unui studiu recent, realizat de InfoCons – Organizaţie pentru Protecţia Consumatorilor, mai mult de trei sferturi din produsele de pe piaţă au cel puţin cinci E-uri în conţinut.

Din 13 tipuri de produse analizate, doar opt la sută au doar trei E-uri. 15 la sută au în conţinut patru E-uri, 54 la sută au cinci E-uri, iar 23 la sută au şase E-uri.

Au fost analizate 13 produse de tip margarină, grăsime vegetală, grăsime vegetală tartinabilă, pe baza informaţiilor de pe etichetă, provenind de la trei producător, furnizori sau distribuitori: Unilever România, Orkla Foods România şi Mega Image SRL.

Astfel, Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu unt, cu 39 la sută grăsime, conţine şase E-uri, la fel ca şi Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu unt şi sare, Rama Grăsime vegetală tartinabilă, cu 39 la sută grăsime.

Cinci E-uri găsim în Becel Grăsime vegetală tartinabilă, cu 45 la sută grăsime, în Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu 20 la sută grăsime, în Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu unt şi gust de pâine pe vatră,

în Rama Grăsime vegetală tartinabilă, cu 70 la sută grăsime, în Rama Grăsime vegetală tartinabilă cu 45 la sută grăsime, în Delhaize Grăsime vegetală tartinabilă Omega 3 plus, 38 la sută grăsime, în Linco Grăsime vegetală tartinabilă şi în Sarina Grăsime vegetală tartinabilă, cu 60 la sută grăsime.

Doar patru E-uri sunt în Unirea Original Grăsime vegetală tartinabilă cu 60 la sută grăsime, iar trei E-uri sunt în Becel Grăsime vegetală tartinabilă cu 30 la sută grăsime.

„S-a creat falsa nevoie de margarină!”

Specialiştii în nutriţie consideră margarina o adevărată otravă şi nu o recomand să o introducem în alimentaţia noastră de zi cu zi.

„Mă întristează felul în care industria alimentară manipulează alegerea consumatorilor folosind cuvinte cu ecou ştiinţific. Nu e suficient că margarina a luat locul untului pe masa noastră, acum suntem încurajaţi să mâncăm margarina pentru sănătatea inimii??!!”, este de părere dr. Mihaela Bilic.

Potrivit acesteia, „argumentele sunt ridicole: margarina seamănă cu untul, dar nu e unt; sunt grăsimi vegetale, adică bune, spre deosebire de cele animale care sunt rele”, însă astfel s-a creat „falsa nevoie de margarină”.

„După ce a fost negat zeci de ani efectul nociv al acizilor «trans» rezultaţi din hidrogenarea margarinei, acum ne sunt promovate noile margarine obţinute fără hidrogenare.

După ce s-au omis criticile legate de excesul de Omega-6 cu efect pro-inflamator, acum ne sunt prezentate margarinele cu Omega-3. Iar cireaşa de pe tort este margarina – medicament cu fitosteroli.

Dacă obişnuiţi să consumaţi margarină, nu o faceţi pentru aşa-zisele ei calităţi protectoare cardiace… în final este un alt fel de grăsime de întins pe pâine”, este de părere medicul specialist.

loading...

Ești amator de banane? Ar fi bine să ai în vedere aceste 10 informații importante despre ele

Durere abdominală în partea dreaptă – Ce boli și afecțiuni dau dureri abdominale?