in

Deliciu iernii – gem de prune fără sâmbure..!

Timp de preparare: 1 oră
Dificultate: pentru novice
Cantitate obținută: 2 porții, 4602 kcal/porția
 
După un an cu pomi roditori,am decis să prepar gem din prune.M-am pricopsit cu câteva borcănașe,diferite la gust,deoarece am adăugat în unele lămâie,în altele vanilie.
Ingrediente

  • 2,5 kg de prune
  • 2 kg de zahăr

Vom avea nevoie de prune coapte și moi,pe care le vom tăia felii mici,înlăturând sâmburii.Le vom tăia în jumătate,apoi felii mici,fiindcă de obicei sâmburele nu se desprinde ușor.

După ce le-am pus într-un bol și cântărit,am obținut o cantitate de 2 kg.Proporția de zahăr e 1:1.În cazul în care fructul e prea dulce,puteți micșora cantitatea de zahăr.Dacă veți păstra gemul la rece,într-un frigider sau beci,puteți reduce cantitatea până la 800 g.

Vom amesteca zahărul și fructele,lăsând vasul la frigider pentru o noapte.Secretul pregătirii a 2-a zi rezidă din faptul că vom obține și sucul prunelor,micșorând cantitatea de apă folosită.La fierbere,le punem într-un castron până când vor deveni moi.

Dacă doriți să obțineți consistența unui pireu,mixați jumătate din cantitatea fiartă într-un blender.Vă recomandăm doar jumătate,pentru ca datorită ceilalte jumătăți să simțim și fructul.După primul clocot le vom fierbe până la consistența dorita,un factor decisiv în aceasta îl joacă calitatea prunelor și lățimea cratiței.Picurați un pic de gem pe o farfurie,și în cazul în care aceasta nu se răspândește pe toată farfuria,gemul este gata.

Sterilizați borcănașele după propriul plac.Eu le spăl și le las pentru 20 de minute în rola încălzită la 100 de grade.Capacele le sterilizez în apă clocotindă.Turnăm gemul fierbinte în borcănașe,fixăm capacele și le întoarcem cu fundul borcanului în sus.Din cantitatea sus menționată am obținut 4 borcănașe.Puteți servi gemul la ceai,cu clătite sau orice preferați la micul dejun și nu doar.

Poftă mare! Rețeta a fost adaptată de pe blogul Serious Eats

Compot din fructe proaspete și pomușoare..!

Ciorba de perișoare..autentic românesc !