in

Deficiența de Magneziu – 5 Simptome pe care nu trebuie să le ignori

Magneziul este o minerala esentiala pentru corpul omenesc. Deficienta de magneziu provoaca mari probleme de sanatate. Dr. Carol Dean este un medic naturopat ce ne vorbeste despre importanta acestui mineral. Este si autoarea cartii „Death by Modern Medicine”/”Moartea Medicinei Moderne”. A studiat importanta magneziului mai bine de 15 ani si putem spune ca este un adevarat expert in domeniu.
Care sunt beneficiile magneziului, potrivit dr. Dean?

  • Activeaza muschii si nervii
  • Activeaza adenozin trifosfatul, oferind energie organismului
  • Ajuta la digestia grasimilor, proteinelor si carbohidratilor
  • Este un precursor al serotoninei

Este important ca in organism sa existe un echilibru al mineralelor.
Nu este suficient sa luam calciu in exces, daca organismul nostru este deficitar in magneziu. Spasmele muschilor sunt un rezultat al carentei de calciu si deficientei de magneziu. Magneziul este important pentru sanatatea cardiovasculara.
Un dezechilibru intre calciu si mgneziu poate provoca un atac al inimii.
Dr. Dean ne spune ca inima este organul care prezinta cel mai mult magneziu, in special in ventricolul stang.
În plus, Dr. Dean este impotriva suplimentelor de calciu in exces, mai ales ca unele persoane decid sa ia numai suplimente de calciu si nu si suplimente de magneziu. Cele doua minerale trebuie consumate in ratie egala.
Vitamina K2 si vitamina D influenteaza nivelul de magneziu si calciu. Spre exemplu, o cantitate ridicata de vitamina D poate duce la deficienta de magneziu.
Toate cele 4 sunt, totusi, importante pentru buna functionare a organismului. Vitamina K2 asigura locul si nivelul de calciu.
Este recomandat sa se ia suplimente sau sa se consume alimente care sa fie bogate atat in vitaminele K2 si D, dar si in magneziu si calciu, in ratii egale, altfel pot aparea probleme. Vitamina K2 si magneziul, de exemplu, se sprijina una pe cealalta.
Surse alimentare de calciu sunt semintele, produsele lactate, legumele verzi si nucile.
In trecut nu era nevoie sa luam atatea suplimente in fiecare zi din simplul motiv ca tot ceea ce consumam, inclusiv solul in care cresc plantele, erau mai bogate in nutrienti, ne explica Dr. Dean.
Sursele alimentare de magneziu sunt: avocado, legume verzi (in special spanacul), alge de mare, seminte (seminte de susan, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui), nuci.
Din pacate, astazi, multe dintre alimentele pe care le consumam sunt sarace in minerale si vitamine, insa abunda in erbicide si alte substante toxice care inhiba absorbtia corecta de minerale.
Simptome ale deficientei de magneziu sunt:

  • Oboseala
  • Ameteala
  • Dureri de cap
  • Pierderea apetitului
  • Lipsa de putere
  • Schimbari in personaliate
  • Amorteala
  • Convulsii
  • Furnicaturi
  • Contractii si crampe musculare

Baia cu sare Epsom este indicata pentru cresterea nivelului de magneziu.
Exista mai multe tipuri de suplimente de magneziu, fiecare cu propria biodisponibilitae si cu propriile efecte asupra sanatatii.

  • Sulfat de magneziu: folosit ca laxativ. Cereti sfatul medicului inainte de a incepe sa luati
  • Glicinat de magneziu: daca doriti sa aveti un supliment cu cele mai inalte nivelei de biodisponibilitate si de absorbtie ar trebui sa luati glicinat de magneziu. Aceasta va imbunststi nivelul de magneziu din organism
  • Oxid de magneziu: face ca scaunul sa fie mai moale
  • Clorida de magneziu si lactat de magneziu – contine 12% magneziu si se absoarbe mai usor
  • Treonat de magneziu – poate ajunge in membrana mitocondriala
  • Taurat de magneziu – contine taurina, aminoacizi si magneziu. Calmeaza mintea, corpul si are proprietati anti-acide

Magneziul ajuta in buna gestionare a stresului, previne anxietatea, relaxeaza muschii si reduce presiunea ce este pusa la nivelul vaselor de sange ce cauzeaza o tensiune arteriala ridicata.
Dr. Dean ne mai spune ca doctorii pot comite greseli cand prescriu suplimente. Magneziul poate actiona ca un blocant natural de calciu. Uneori, medicii prescriu medicamente care reduc tensiunea arteriala, dar care in schimb duc la cresterea nivelului de colesterol.
Colesterolul marit apare mai ales cand organismul este deficitar in magneziu. Cele mai multe dintre medicamente contin fluorura si prezinta nenumarate efecte secundare.
Din pacate sunt multi medici care se inseala asupra cerintelor organismului si recomanda cresterea nivelului de calciu in detrimentul nivelului de magneziu.
Dr. Dean este de parere ca efectele inflamatorii sunt cauzate de calciu, iar efectele anti-inflamatorii sunt provocate de magneziu.
Ceea ce trebuie sa retinem este ca magneziul nu este mai putin important decat calciul si ambele minerale trebuie consumate in cantitati si ratii egale.

Care sunt cele mai bune surse alimentare de magneziu?

Chiar daca aportul zilnic de magneziu poate fi completat si prin suplimente alimentare, medicii nutritionisti recomanda preluarea acestui mineral din alimentele consumate in fiecare zi.

Legumele cu frunze verzi

Surse excelente de vitamine, minerale si fibre, legumele cu frunze verzi ocupa locul fruntas in lista alimentelor bogate in magneziu. Consumati cat mai des spanac, varza Kale, varza verde etc. Doar 100 de grame de spanac crud va furnizeaza pana la 79 mg de magneziu, ceea ce reprezinta circa 20% din doza zilnica recomandata.

Nucile și semințele

Semintele de dovleac au un continut ridicat de magneziu o portie de 65 de grame va poate asigura intreaga doza zilnica necesara a acestui mineral.
Alte fructe oleaginoase din care puteți prelua magneziul sunt:

  • migdalele
  • semintele de floarea-soarelui
  • nucile braziliene
  • nucile caju
  • nucile de pin
  • semintele de in
  • nucile pecan

Peștele gras

Macroul, somonul, halibutul si tonul nu sunt doar surse excelente de vitamina D si acizi grasi omega-3, ci si de minerale, in special de magneziu.
Medicii nutritionisti recomanda ca pestele gras sa fie inclus in dieta cel putin o data pe saptamana, datorilor proprietatilor sale nutritionale superioare.

Boabele de soia

Fibrele, vitaminele, mineralele si aminoacizii din boabele de soia recomanda acest aliment in orice dieta sanatoasa, mai ales datorita continutului bogat in magneziu. Circa 65 de grame de boabe de soia prajite contin aproape jumatate din necesarul zilnic al acestui mineral esential.
Alte legume bogate in magneziu, din aceeasi familie botanica, sunt fasolea, mazarea si lintea.

Fructele de avocado

Fructele de avocado se numara printre alimentele cu cea mai ridicata valoare nutritionala, in special datorita grasimilor sanatoase pe care le contin in cantitati generoase. Aceleasi fructe exotice sunt bogate in multivitamine si compusi chimici care protejeaza impotriva imbolnavirilor.
Daca adaugati o singura felie de avocado intr-un sendvis consumat la pranz, veti acoperi circa 15% din doza zilnica recomandata de magneziu. Aproximativ 100 de grame de avocado furnizeaza 29 mg de magneziu, iar un fruct intreg contine pana la 58 mg din acest mineral necesar organismului.

Bananele

Desi sunt cunoscute ca surse principale de potasiu, bananele au si alti nutrienti minerali importanti in compozitie. O banana medie contine aproximativ 32 mg de magneziu, furnizand in acelasi timp fibre si vitamina C.
Alte fructe care contin cantitati diverse de magneziu sunt afinele, capsunele, smochinele si grapefruitul.

Ciocolată neagră

Unul dintre cele mai sanatoase deserturi, ciocolata neagra este si o sursa importanta de magneziu. O portie (1-2 patratele) asigura 24% din doza zilnica recomandata de magneziu, alaturi de o cantitate mare de antioxidanti cu rol in reducerea presiunii arteriale crescute, imbunatatirea circulatiei sanguine si mentinerea starii bune de dispozitie.
Circa 100 grame de ciocolata neagra furnizeaza pana la 327 mg de magneziu, ceea ce reprezinta 80% din aportul necesar zilnic.

Lactatele degresate

O sursa excelenta de magneziu sunt si lactatele degresate, precum iaurtul. Magneziul din aceste alimente este si un bun adjuvant in absorbtia optima calciului, continut in cantitati mari de lactate. O portie de iaurt degresat (100 grame) asigura circa 19 mg de magneziu.
Alte lactate recomandate ca sursa bogata a acestui mineral sunt branza de capra, mozzarella etc.

Fructele uscate

Apreciate pentru continutul lor important de fibre, fructele uscate sunt totodata o gustare sanatoasa si bogata in magneziu (contin 68 mg la fiecare 100 grame consumate).

Ierburile aromatice

Ierburile aromatice uscate, precum coriandrul, mararul, salvia sau busuiocul, completeaza si ele aportul zilnic de magneziu (cu 70 mg pentru 10 grame consumate).

Prăjitura Albinuța – clasică, celebră, dar mereu altfel – iată cât de repede se face

Cura de detoxifiere cu chefir și semințe de in, care te ajută să elimini până la 7 kg