Amețeala reprezintă un episod de pierdere a echilibrului care apare din cauza afectării urechilor sau creierului. De asemenea, poate fi și un simptom pentru multe afecțiuni. În cazul în care ai frecvent pierderi de echilibru, ar trebui să mergi la medic pentru a afla cauza exactă.
Amețeala poate să apară din cauza mai multor afecțiuni, printre care și diabetul. Întrucât diabetul este o boală complexă cu multe complicații, poate provoca și pierderi de echilibru din cauza afectării mai multor părți ale corpului.
Amețeala – Cauze în diabet
1. Scăderea tensiunii arteriale
Pierderea de echilibru sau vertijul se poate datora incapacității inimii de a pompa suficient sânge către creier, mai ales atunci când schimbăm repede poziția culcată cu cea în picioare.
Întrucât sângele nu reușește temporar să ajungă la creier, apare senzația de pierdere a echilibrului și chiar leșin.
2. Deshidratare
Hiperglicemia poate cauza urinări frecvente și abundente (poliurie) și astfel se poate instala deshidratarea, prin pierderea mai multor lichide în încercarea de a elimina excesul de glucoză. Având un nivel scăzut de apă în organism, există posibilitatea ca creierul să funcționeze deficitar și să nu reușească să păstreze echilibrul.
3. Hipoglicemia
Prin imposibilitatea unei bune funcționări a celulei nervoase centrale, scăderea glicemiei poate duce, de asemenea, la amețeală.
4. Anumite medicamente
Anumite medicamente, printre care și cele utilizate de persoanele cu diabet, pot cauza amețeală. Este bine să vorbim cu medicul sau să citim măcar prospectul pentru a afla dacă amețeala este printre efectele secundare ale pastilelor pe care le luăm.
Când trebuie să mergi la medic?
Dacă ai episoade frecvente sau persistente de amețeală, trebuie să mergi la medicul de familie. El va cere mai multe detalii și te va trimite la specialistul de care ține boala de care te suspectează.