Termenul de reumatism este folosit doar de noi oamenii (pacienții) care credem că reumatismul este o boală în sine care afectează articulațiile. Medicii clarifică: nu este o boală în sine, ci o „umbrelă” sub care stau mai multe tulburări reumatoide în care pot fi afectate atât articulațiile cât și oasele și mușchii.
Ceea ce numim noi generic reumatism, are două forme:
1. Reumatism articular – probleme cu articulațiile (poliartrită reumatoidă, lupus, gută, spondilită etc.)
2. Reumatism non-articular – afecțiuni care vizează mușchii și țesuturile moi
Există încă o credință greșită, anume că orice durere care apare pe parcursul procesului de îmbătrânire e normală și este reumatism. Ne resemnăm că este o boală și nu facem nimic.
Da, e adevărat că articulațiile încep să devină rigide și să doară, însă asta nu înseamnă că sigur este vorba de o problemă inflamatorie, că este artrită sau poliartrită reumatoidă. Poate fi și osteoartrită, de exemplu.
Cartilajul articulației se distruge cu timpul, mai ales dacă a fost abuzat și / sau suprasolicitat, dacă a fost expus la frig sau dacă a avut de purtat o povară de greutate (corporală).
Cartilajul este un țesut conjunctiv care acoperă suprafețele osoase, ca să nu se frece direct una de alta.
Atunci când nu își mai face treaba, nu mai preia presiunea din interiorul articulației și nu o mai repartizează în așa fel încât mișcarea să fie lină și nedureroasă. Se sfărâmă, se distruge, poate chiar să dispară complet și atunci începe chinul: la început, articulațiile dor doar când ne mișcăm, dar după o vreme dor și atunci când nu facem nimic; se umflă, trosnesc sau blochează mișcările.
Notă: bolile reumatice nu apar doar la persoane în vârstă; sunt boli inflamatorii care pot afecta și copii, adolescenți și tineri.
De ce doare mai tare atunci când se schimbă vremea?
În articulație, unde este cartilajul, este și un lichid numit sinovial, care are rolul de a unge mecanismul.
Potrivit fizicii, dacă este lichid atunci are și o presiune care se echilibrează cu presiunea atmosferică. Este normal că dacă presiunea atmosferică se modifică, și presiunea din acest lichid va fi influențată.
Atunci când presiunea este ridicată, țesuturile nu se extind dar când presiunea scade, țesuturile se întind și apare problema. Presiunea atmosferică ideală este de 760 mm/Hm, iar când este sub această valoare, cel mai probabil că doare și doare.
Tratamentul oricărei boli reumatice este personalizat, ținând cont de manifestare, vârstă, boli asociate și tratamentele urmate pentru acestea.
În afară de medicamente, există și alte câteva recomandări, niște lucruri simple care ajută în conviețuirea cu reumatismul.
1. Mișcare în mod constant
Da, pare ciudată această recomandare având în vedere că durerea este permanentă, dar exercițiile ușoare sunt o modalitate dovedită de a reduce durerea și de a ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor.
Atât mersul pe jos și cu bicicleta, cât și exercițiile făcute într-o piscină cu apă caldă fac mult bine (apa reduce stresul asupra articulațiilor).
2. Aplicarea de comprese calde și / sau reci
Aplicarea de comprese calde sau cu gheață, sau alternanța între cald și rece ajută la reducerea durerilor articulare. Căldura ajută la relaxarea mușchilor, iar recele la atenuarea durerii articulare. O baie fierbinte ajută foarte mult.
3. Creșterea aportului de acizi grași Omega-3
Cu toate că nu există dovezi că o dietă ar putea ajuta la reducerea durerii reumatismale, există dovezi că acizii grași Omega-3 pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii articulare care rezultă din aceasta.
Surse de Omega-3: pești de apă rece și suplimente de ulei de pește.
4. Masajul (efectuat de un terapeut, care știe câtă presiune poate aplica)
5. Acupunctura (precizare: efectul nu prea este de lungă durată, dar poate ajuta)
6. Stimularea electrică transcutanată a nervilor (tehnică folosită în combaterea durerii care utilizează curenți electrici de joasă tensiune pentru a stimula nervii și a interfera cu neurotransmisia în circuitele neuronale și sinapse)