Ciclismul este o metodă excelentă pentru a-ți îmbunătăți atât sănătatea fizică cât și cea mentală. Este o modalitate ieftină și accesibilă, chiar distractivă! Să vedem ce beneficii oferă sănătății…
1. Îmbunătățește starea de spirit
Orice formă de exercițiu fizic poate contribui la o stare de bine, inclusiv ciclismul. Activitățile care îți accelerează ritmul cardiac vor elibera hormoni care îți vor îmbunătăți starea de spirit și te vor umple de energie.
2. Te ajută să pierzi în greutate fără diete extreme
Ciclismul este una dintre cele mai bune metode pentru a scăpa de kilogramele în plus. O oră de ciclism poate arde până la 1000 calorii, în funcție de intensitatea la care pedalezi. De asemenea, va accelera metabolismul și vei arde mai rapid caloriile. S-a dovedit că deplasarea cu bicicleta la serviciu este una dintre cele mai eficiente modalități de a pierde în greutate.
3. Îmbunătățește sănătatea inimii
Prin creșterea ritmului cardiac, ciclismul întărește mușchii inimii. Reduce riscul de apariție a mai multor boli cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și infarct miocardic.
4. Elimină anxietatea și stresul
Un alt beneficiu important pentru sănătatea mentală oferit de ciclism este reducerea anxietății și a stresului. Ciclismul te ajută să echilibrezi nivelurile de cortizol și de adrenalină din corp, astfel reducând stresul și anxietatea.
5. Încetinește procesul de îmbătrânire
Studiile au arătat că persoanele care practică exerciții de mare intensitate au înregistrat o creștere a capacității mitocondriale. Declinul mitocondriilor poate duce la declin fizic.
6. Dezvoltă musculatura
Crezi că ciclismul dezvoltă doar mușchii picioarelor? Este un exercițiu complet pentru întregul corp.
7. Crește flexibilitatea
Dacă simți că partea inferioară a corpului tău este rigidă, atunci ciclismul este cea mai bună opțiune pentru tine, întrucât contribuie la menținerea flexibilității.
8. Îți crește încrederea în tine
Poate părea absurd, dar ciclismul într-adevăr îți crește încrederea în sine. În timpul ciclismului, corpul tău eliberează serotonină, un neurotransmițător care îți menține starea de stabilitate și încredere, atât fizic, cât și emoțional. Induce pozitivitate, stimulează stima de sine și încrederea în propria persoană.
9. Adjuvant pentru articulații
Atunci când te plimbi sau alergi, greutatea se pune pe genunchi și picioare, dar când te afli pe bicicletă, greutatea se pune pe oasele pelvisului. Cu alte cuvinte, este o activitate ușoară dar eficientă pentru corp care îmbunătățește postura și coordonarea.
10. Îmbunătățește abilitățile mentale
Studiile arată că abilitățile noastre mentale sunt îmbunătățite după o plimbare cu bicicleta. Totul are legătură cu substanța albă din creier, care conectează diferite regiuni ale creierului și facilitează funcționarea fluidă a creierului.
11. Reduce riscul de cancer
Incidența bolilor precum cancerul poate fi redusă semnificativ prin adoptarea activităților fizice, cum ar fi ciclismul. Studiile arată că persoanele care au început să facă activități fizice moderate până la intense, cum ar fi ciclismul, în tinerețe și la mijlocul vieții, au avut un risc redus de cancer în comparație cu cei care nu au făcut acest lucru.
12. Te ajută să dormi mai bine
Exercițiile în aer liber te expun la lumina zilei, ceea ce ajută ritmul circadian al corpului să se regleze. De asemenea, elimină cortizolul, hormonul stresului, care împiedică un somn profund și regenerativ.
13. Stimulează sistemul imunitar
Ciclismul poate ajuta sistemul tău imunitar să lupte împotriva bacteriilor. Începând cu vârsta de 20 de ani, sistemul imunitar scade cu 2-3% în fiecare an. Astfel, organismul se bazează pe anticorpii acumulați de-a lungul anilor pentru a lupta împotriva microbilor.
Ciclismul ajută organismul să elimine bacteriile din plămâni și căile respiratorii, reducând astfel șansele de a face răceală sau gripă. Creșterea temperaturii corporale în timpul exercițiilor fizice previne, de asemenea, înmulțirea bacteriilor și luptă împotriva infecțiilor.
14. Crește speranța de viață
Conform unui studiu, foștii profesioniști de ciclism au trăit până la vârsta de 81,5 de ani, în timp ce media populației generale este de 73,5 ani.
Un alt studiu recent a arătat că mersul cu bicicleta între 1-60 minute pe săptămână poate reduce riscul de deces prematur cu până la 23%.
15. Îmbunătățește echilibrul și coordonarea
Ciclismul îmbunătățește echilibrul și coordonarea, calități care te ajută în aspecte precum timpul de reacție și evitarea accidentelor.
16. Reduce durerile de spate
Postura în timpul ciclismului este una optimă, iar mișcarea ciclică a piciorului stimulează mușchii din partea inferioară a spatelui (locul cel mai probabil pentru apariția herniilor de disc). Coloana vertebrală este întărită și protejată împotriva stresului extern și se reduce probabilitatea apariției durerilor de spate.