Semințele de floarea-soarelui au un conținut nutritiv extrem de divers și generos. Sunt o gustare hrănitoare, prin care putem potoli senzația de foame într-un mod natural și sănătos.
30 de grame de semințe de floarea-soarelui ne oferă cantități importante de:
• vitamina E (82% din doza zilnică recomandată/necesară)
• cupru (70%)
• vitamina B1 (43%)
• mangan (34%)
• seleniu (34%)
• fosfor (33%)
• magneziu (28%)
• vitamina B6 (28%)
• acid folic (20%)
• vitamina B3 (18%)
Pe lângă vitaminele din complexul B, vitamina E și minerale, semințele de floarea-soarelui ne furnizează și cantități importante de proteine, fibre și grăsimi bune.
Beneficiile consumului de semințe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă valoroasă de vitamina E. Acest antioxidant puternic neutralizează radicalii liberi și efectele lor dăunătoare asupra membranelor celulare, celulelor creierului și colesterolului. Vitamina E are proprietăți antiinflamatoare, utile în reducerea simptomelor de astm, osteoartrită sau artrită reumatoidă.
Prevenirea bolilor cardiovasculare
Vitamina E este unul din principalii antioxidanți regăsiți în particulele de colesterol. Prin prevenirea oxidării colesterolului și depunerii acestuia în pereții vaselor de sânge, vitamina E ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, în special a aterosclerozei, atacului de cord și accidentului vascular cerebral.
Studiile au arătat că la persoanele care consumă cantități mari de vitamina E, rata decesului din cauza unui atac de cord este mult mai mic.
Fitosterolii sunt compuși din plante care au o structură chimică asemănătoare colesterolului. Semințele de floarea-soarelui, fisticul și semințele de susan sunt cele mai bogate surse de fitosteroli.
Efecte calmante asupra nervilor și mușchilor
Magneziul – regăsit în cantități mari în semințele de floarea-soarelui are foarte multe efecte benefice: reduce severitatea astmului, ajută la scăderea tensiunii arteriale, previne durerile de cap și scade riscul unui atac de cord sau ACV (accident vascular cerebral).
Acest mineral este important pentru producerea energiei, menținerea sănătății oaselor, relaxarea nervilor și a mușchilor. Magneziul ajută la prevenirea crampelor și spasmelor musculare (inclusiv spasmele mușchiului cardiac și ale căilor respiratorii în astm), combaterea durerilor, tensiunii și oboselii.
Combaterea cancerului și sănătatea tiroidei
Seleniul din semințele de floarea-soarelui are un rol important în prevenirea cancerului. Acest mineral favorizează repararea celulelor afectate ale ADN-ului, inhibă înmulțirea celulelor canceroase și induce apoptoza (moartea programată a celulelor).
Seleniul este de asemenea important pentru sănătatea glandei tiroidei.
Deși au un profil nutrițional extrem de generos, semințele de floarea-soarelui trebuie consumate cu măsură. Doza zilnică recomandată este de 3 linguri de miez pe zi. Îl putem ronțăi ca atare, sau adăuga în salate, cereale sau pâine.
Sursă: LaTaifas.ro