Toate organele corpului, printre care și creierul, pot suferi din cauza a numeroși factori. Potrivit cercetătorilor, multe dintre obiceiurile de zi cu zi ale oamenilor afectează în mod direct funcțiile cognitive și memoria și cauzează simptome precum oboseala și lipsa concentrării.
De la aceste simptome, nu mai este decât un singur pas spre probleme de memorie sau chiar boli care pot afecta funcțiile cognitive.
Iată care sunt obiceiurile zilnice care afectează în mod direct sănătatea creierului:
Lipsa comunicării
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Michigan, doar 10 minute de comunicare pe zi pot mări abilitățile mentale.
Excesul de zahăr
O cantitate mare de zahăr afectează într-un mod negativ factorul neurotrofic al creierului (BDNF), responsabil de producerea de neuroni și având un rol extrem de important în formarea memoriei și învățării pe termen lung.
Lipsa exercițiilor pentru creier
Oamenii de știință susțin că vârful productivității creierului este atins la 16-25 de ani, după care scade încet. Acestea fiind spuse, cercetările extinse au arătat că exercițiile regulate ale creierului, anume lectura sau rezolvarea puzzle-urilor, au capacitatea de a îmbunătăți performanțele sale chiar și în cazul persoanelor care au deja primele semne de demență senilă.
Săritul peste micul dejun
Studiile a confirmat că elevii care mănâncă dimineața în mod regulat obțin rezultate mult mai bune la școală. Lipsa micului dejun cauzează o scădere a nivelului glucozei din sânge iar această scădere afectează negativ funcționarea creierului.
Dieta dezechilibrată
Atât mâncatul în exces cât și fast food-ul au un impact negativ asupra conexiunilor dintre celulele creierului și, implicit, asupra formării memoriei pe termen scurt și pe termen lung. Mai mult, consumul de fast food poate provoca și depresie.
Înghețata
Orice mâncare rece, printre care și înghețata, poate provoca o durere bruscă de cap. Alimentele reci dilată vasele de sânge și corpul, în încercarea de a evita hipotermia, trimite sânge cald către creier care dilată vasele de sânge.
Telefoanele mobile
În cadrul unui studiu efectuat pe șobolani s-a constatat o legătură între utilizarea telefoanelor mobile și cancer. Recomandarea medicilor este utilizarea căștilor pentru a vorbi și evitarea așezării telefonului în apropierea pernei în timpul somnului.
Acoperirea capului în timpul somnului
Acoperirea cu o pătură a capului în timpul somnului reduce cantitatea de oxigen, ceea ce te obligă să respiri aerul deja reciclat și saturat cu dioxid de carbon iar acest lucru duce la lipsa oxigenării creierului.
Deshidratarea
Întrucât creierul nostru este format din 70-80% apă, aceasta este extrem de importantă, printre altele, pentru furnizarea substanțelor necesare creierului. Creierul funcționează cel mai bine atunci când nu duce lipsa să H2O.
Alcoolul și fumatul
Consumul de alcool duce la distrugerea conexiunilor dintre celulele creierului. Vestea bună este că, în cazul persoanelor care nu mai consumă alcool, creierul revine, în cele din urmă, la normal.
Fumatul, pe de altă parte, nu doar că duce la cancer dar duce și la o scădere a grosimii cortexului cerebral. Această parte a creierului este responsabilă și de gândire, printre altele.
Lipsa exercițiului fizic
Exercițiile fizice au un efect benefic asupra sintezei BDNF și astfel asupra memoriei pe termen lung.
Dietă strictă
În timpul unei diete stricte, corpul pierde în greutate dar o restricție severă în nutriție determină creierul să-și piardă din eficiență.